Owsiane ciągutki z 3 składników. Uważaj, te ciasteczka uzależniają
Do przygotowania owsianych ciągutek potrzebujesz niewiele. Trzy składniki, parę minut przygotowań i nieco cierpliwości. Polecam jednak zrobić od razu podwójną porcję, bo są uzależniająco pyszne.
Owsiane ciągutki to mega proste w przygotowaniu ciasteczka, które smakują znakomicie. Wystarczy połączyć trzy składniki: banany, masło migdałowe i płatki owsiane w nieco gumowa mase, uformować ciastka i upiec je. Proste prawda? To do dzieła!
Składniki:
- 2 nieduże bardzo dojrzałe banany
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki masła migdałowego
Przygotowanie:
Banany rozgnieć widelcem na papkę i dokładnie wymieszaj z masłem migdałowym. Najwygodniej zrobić to za pomocą blendera, ale bez niego tez się da.
Dodać płatki i ponownie dokładnie wymieszać, starając się aby płatki równomiernie rozłożyły się w "mokrych" składnikach.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Z masy uformuj kulki - na każda z nich weź ok 1.5 łyżki ciasta. Kulki układaj na blaszce w sporych odstępach (4-5 cm).
Każda kuleczkę spłaszcz dłonią lub wierzchem metalowej łyżki na okrągłe, nieduże ciasteczko (dlatego potrzebne są odstępy).
Blaszkę z ciasteczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 10 minut.
Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i pozostaw na blaszce do całkowitego wystygnięcia.
Dodatki do ciasteczek
Jeśli chcesz urozmaicić smak ciasteczek możesz dodać od nich suszone owoce, pokruszone orzechu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe lub czekoladowe chipsy.