Orzech włoski – jak wykorzystać go dla zdrowia?

2016-09-26 15:52

Orzech włoski jest nie tylko bardzo smaczny, ale również ceniony przez przemysł farmaceutyczny, bo każda jego część - liście, zielone łupiny pokrywające nasiona i same ziarna – dostarczają leczniczych substancji. Sprawdź, jak wykorzystać orzechy włoskie dla swojego zdrowia.

Orzech włoski – jak go wykorzystać dla zdrowia?
Autor: pixabay.com Poznaj lecznicze właściwości orzechów włoskich.

Spis treści

  1. Orzechy włoskie - właściwości
  2. Orzechy włoskie - doskonałe dla osób uczących się
  3. Napar z liści orzecha
  4. Nalewka z zielonych orzechów
O żesz ty... orzeszku. Czy znasz te orzechy?
Pytanie 1 z 8
Które orzechy dzięki dużej zawartości magnezu wspomagają nas w walce ze stresem?
Zdjęcie

Orzechy włoskie - właściwości

Zawarte w orzechach włoskich substancje, m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe, mają zbawienny wpływa na układ krążenia – obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie, zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów. Dodatkowo przyczyniają się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, co w rezultacie obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zawału serca.

Orzechy włoskie - doskonałe dla osób uczących się

Orzechy włoskie doskonale wpływają na sprawność procesów myślowych, są polecane szczególnie osobom uczącym się. Mają dobroczynny wpływ na komórki nerwowe, dlatego powinny po nie sięgać osoby nadpobudliwe, przemęczone, zestresowane i mające kłopoty ze snem.

Napar z liści orzecha

Napar z liści orzecha jest doskonałym środkiem skutecznie zwalczającym nadmierną potliwość, zwłaszcza stóp. Można w nim jednak nie tylko moczyć stopy, ale także dodawać do kąpieli – w takim przypadku należy dodatkowo liczyć jeszcze na kojące działanie naparu na skórę i złagodzenie różnego rodzaju podrażnień. Wykorzystuje się go również do leczenia hemoroidów czy żylaków nóg – używając do nasiadówek, okładów, przemywania.

Nalewka z zielonych orzechów

Silne właściwości bakteriobójcze orzechów włoskich – działają na paciorkowce, gronkowce, bakterie duru brzusznego – oraz grzybobójcze, przeciwzapalne i odtruwające są bardzo pomocne w przypadkach nieżytów przewodu pokarmowego, zatrucia i biegunki bakteryjnej. W tego rodzaju dolegliwościach żołądkowych warto ratować się odwarem z liści albo domowej roboty nalewką z zielonych orzechów. Może okazać się ona pomocna również w zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego.