Olej w spraju - czy umożliwia smażenie bez tłuszczu i kalorii?

2022-06-03 15:33

Olej w spraju pozwala smażyć bez tłuszczu i kalorii? Według reklam tak, ale czy rzeczywiście? W końcu olej jest tłuszczem, więc jakim cudem możemy na nim smażyć bez użycia tłuszczu? Otóż nie możemy, ale... Haczyk, jak zwykle, tkwi w szczegółach.

Olej w spraju do beztłuszczowego smażenia
Autor: Shutterstock Olej w spraju pozwala na beztłuszczowe i bezkaloryczne smażenie potraw.

Spis treści

  1. Olej w spraju - wielkość porcji ma znaczenie
  2. Olej w spraju - skład
  3. Czy warto stosować olej w spraju?
  4. Olej w spraju czy w płynie?

Olej w spraju - wielkość porcji ma znaczenie

Olej w spraju jest łatwy w dawkowaniu. W związku z tym, używając go, dużo łatwiej ograniczyć jest ilość podawanego na patelnię czy do sałatki tłuszczu. Aby usmażyć porcję mięsa czy warzyw na zwykłym oleju używamy przynajmniej 1 łyżki oleju, który dostarcza 90 kcal. To całkiem sporo, zwłaszcza w czasie diety odchudzającej, nie bazującej na tłuszczach. Jedna porcja oleju w spraju pozwala zredukować liczbę kalorii ponad dziesięciokrotnie. Na tym właśnie polega "beztłuszczowość" oleju w spraju, nie zaś na braku tłuszczu w tłuszczu, czyli w oleju.

Olej w spraju - skład

Skład olejów do smażenia w spraju jest dość prosty. Zazwyczaj zawierają one, poza samym olejem, dodatek lecytyny sojowej i etanolu oraz gaz nośny. Nie jest więc to skład, którego należy się obawiać.

Czy warto stosować olej w spraju?

To zależy od czasu, jaki poświęcamy na przygotowanie posiłków oraz zasobności naszej kieszeni. Olej w spraju nie należy do najtańszych, za opakowanie trzeba zapłacić ok 20 zł, więc znacznie więcej niż za butelkę niezłej jakości oleju w tradycyjnej formie. Z drugiej strony, oleju w spraju używamy w minimalnej ilości, więc jedno opakowanie wystarcza na długo.

Olej w spraju czy w płynie?

Jeśli jednak chcemy korzystać ze zwykłego oleju, ale dawkować go minimalnie, możemy użyć do tego celu silikonowego pędzelka lub nawet ręcznika kuchennego, którym rozprowadzimy tłuszcz na patelni bardzo cienką warstwą. Można także sprawić sobie dozownik do oleju z atomizerem. Jeśli jednak lubimy wygodę, mamy niewiele czasu na przygotowywanie posiłków, a staramy się redukować ilość spożywanych tłuszczów, to olej w spraju jest bardzo praktycznym rozwiązaniem

Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?