Chłodniki
Chłodnik to staropolska zupa na zimno. Gdyby nie wymyślili jej nasi przodkowie, musilibyśmy zrobić to sami. Fermentowany nabiał ma właściwości chłodzące. Dlatego poleca się latem zupy, koktajle i dania przygotowanie na bazie zsiadłego mleka, kefiru, jogurtu lub po prostu z dodatkiem twarogu. Polecamy najprostszy i najsmaczniejszy chłodnik ze zsiadłego mleka i ogórków z dodatkiem chrupkiej rzodkiewki. Przygotowanie chłodniku jest łatwe.
i
Omlety
Omlet to najłatwiejszy posiłek świata. Nie przejmuj się, jeśli nie jest usmażony idealni. Bo co to znaczy ideał, gdy cżłowiekowi gorąco i głodno. Omlety naturalne przygotowane z masy jajecznej lub z dodatkiem mleka, czy śmietanki, są odżywcze i zdrowe. Jajko to wzorcowe białko. Latem warto omlet wzbogacić o niskokaloryczne warzywa: cukinię, szpinak, czy kalafior. Polecamy ten łatwy przepis na omlet z kalafiorem, który wychłodzi ciało i nasyci go na długo.
i
Ziemniaki
Nie wiele osób wie, że ostudzone ziemniaki mają właściwości chłodzące. Dlatego latem tak nam smakują ziemniaczane sałatki, młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i hiszpańskie tortille. Szczególnie te ostatnie polecamy waszej uwadze. Taką tortillę, czyli omlet zapieczony z plasterkami ziemniaków, można przygotować z wyprzedzeniem. Zabrać do pracy. Najlepiej smakuje z sałatką pomidorową lub zieloną sałatą.
i
Makarony
Ugotowane i ostudzone makarony świetnie nadają się na sałatki. Podane prosto z lodówki schładzają nasze rozgrzane ciała. Warto jednak zadbać o odpowiednie dodatki. Sałatki makaronowe ze świeżymi soczystymi warzywami nie obciążą nadmiernie naszego organizmu. Warto również sięgnąć po owoce jagodowe pełne smaku i wartości odżywczych. Koniecznie wypróbujcie połączenia makaronu, truskawek, twarogu i bazyliowego pesto. Pychota!
i
Warzywne kotlety
Zamiast mięsa w upał lepiej zjeść kotlet warzywny. Najcześciej w takich kotletach jako bazę wykorzystuje się nasion roślin strączkowych: groch, fasolę, bób. W sezonie na bób warto częściej po niego sięgać. Młody bób ma mniej kalorii, jest lżej strawny i bardzo smaczny. Koniecznie spróbujcie kotletów z bobu z dużą ilością kopru. Palce lizać!
i
Twarogi
Twarogi jako produkt fermentacji mleka mają działanie chłodzące i orzeźwiające. Jednocześnie to dobre źródło białka i soli mineralnych. Czyli tego, czego akurat nasze ciało potrzebuje w skwarny dzień. Twarogi warto dodawać do chłodników, do omletów i do sałatek. Wzbogacają smak, schładzają i sycą. Ponieważ mamy początek sezonu na botwinkę, warto młode buraczki razem z liśćmi łączyć z twarogiem lub serem feta. To absolutnie genialne połączenie!
i
Sery półtwarde
Sery półtwarde, takie jak halloumi, warto grillować i dodawać do sałatek. To zdrowa porcja białka i smaku. Ser halloumi nie topi się dobrze znosi grillowanie, ponieważ to ser wstępnie już ugotowany. Drugi raz stopić się nie może. Jego ścisła tekstura pasuje do miękkich i chrupkich warzyw.
i