Obiad na gorący dzień: jak ugotować letni obiad na szybko

2021-06-25 13:37

Skwar męczy nasze ciało. Pozbawia go energii. Odwodnieni i głodni źle znosimy upały. W upalny dzień potrzebujemy lekkostrawnego i chłodzącego jedzenia. Czy to mają być tylko sałatki? Nie! Oto kilka sprytnych propozycji obiadowych na gorący dzień, które ochłodzą i nasycą. Zobacz, jak ugotować letni obiad na szybko. Na pewno znajdziesz coś dla siebie!

Obiad na gorący dzień: jak ugotować letni obiad na szybko
Autor: Shutterstock.com Pomidorowa sałatka to idealne danie na upał. Ale czy tylko?

Spis treści

  1. Chłodniki
  2. Omlety
  3. Ziemniaki
  4. Makarony
  5. Warzywne kotlety
  6. Twarogi
  7. Sery półtwarde

Chłodniki

Chłodnik to staropolska zupa na zimno. Gdyby nie wymyślili jej nasi przodkowie, musilibyśmy zrobić to sami. Fermentowany nabiał ma właściwości chłodzące. Dlatego poleca się latem zupy, koktajle i dania przygotowanie na bazie zsiadłego mleka, kefiru, jogurtu lub po prostu z dodatkiem twarogu. Polecamy najprostszy i najsmaczniejszy chłodnik ze zsiadłego mleka i ogórków z dodatkiem chrupkiej rzodkiewki. Przygotowanie chłodniku jest łatwe. 

Chłodnik z ogórków - łatwy przepis
Autor: Shutterstock.com Chłodnik z ogórków na bazie jogurtu z rzodkiewką i koperkiem Link: Chłodnik z ogórków - syci i orzeźwia
Chłodniki – odżywcze i ochładzające zupy na gorące dni

Omlety

Omlet to najłatwiejszy posiłek świata. Nie przejmuj się, jeśli nie jest usmażony idealni. Bo co to znaczy ideał, gdy cżłowiekowi gorąco i głodno. Omlety naturalne przygotowane z masy jajecznej lub z dodatkiem mleka, czy śmietanki, są odżywcze i zdrowe. Jajko to wzorcowe białko. Latem warto omlet wzbogacić o niskokaloryczne warzywa: cukinię, szpinak, czy kalafior. Polecamy ten łatwy przepis na omlet z kalafiorem, który wychłodzi ciało i nasyci go na długo. 

Omlet z kalafiora w 15 minut - przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Autor: Shutterstock Omlet z kalafiora zrobisz naprawdę w 15 minut, możesz też modyfikować jego smak zgodnie z upodobaniami. Omlet możesz po odwróceniu posypać startym serem. Link: Omlet z kalafiorem - dietetyczne danie gotowe w 15 minut

Ziemniaki

Nie wiele osób wie, że ostudzone ziemniaki mają właściwości chłodzące. Dlatego latem tak nam smakują ziemniaczane sałatki, młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i hiszpańskie tortille. Szczególnie te ostatnie polecamy waszej uwadze. Taką tortillę, czyli omlet zapieczony z plasterkami ziemniaków, można przygotować z wyprzedzeniem. Zabrać do pracy. Najlepiej smakuje z sałatką pomidorową lub zieloną sałatą. 

Pyszna hiszpańska tortilla: przepis na omlet z ziemniakami
Autor: Shutterstock Hiszpańska tortilla to rodzaj smakowitego omletu z ziemniakami Link: Hiszpańska tortilla - omlet z ziemniakami

Makarony

Ugotowane i ostudzone makarony świetnie nadają się na sałatki. Podane prosto z lodówki schładzają nasze rozgrzane ciała. Warto jednak zadbać o odpowiednie dodatki. Sałatki makaronowe ze świeżymi soczystymi warzywami nie obciążą nadmiernie naszego organizmu. Warto również sięgnąć po owoce jagodowe pełne smaku i wartości odżywczych. Koniecznie wypróbujcie połączenia makaronu, truskawek, twarogu i bazyliowego pesto. Pychota! 

Sałatka makaronowa z truskawkami i bazyliowym pesto
Autor: Shutterstock.com Sałatka makaronowa z truskawkami i bazyliowym pesto Link: Makaronowa sałatka z truskawkami, serem feta i bazylią

Warzywne kotlety

Zamiast mięsa w upał lepiej zjeść kotlet warzywny. Najcześciej w takich kotletach jako bazę wykorzystuje się nasion roślin strączkowych: groch, fasolę, bób. W sezonie na bób warto częściej po niego sięgać. Młody bób ma mniej kalorii, jest lżej strawny i bardzo smaczny. Koniecznie spróbujcie kotletów z bobu z dużą ilością kopru. Palce lizać!

Kotlety z bobu! Bób, kiedy sezon, jest najlepszy!
Autor: Shutterstock.com Pyszne kotlety z bobu z koprem Link: Kotlety z bobu - chrupkie z wierzchu, soczyste w środku

Twarogi

Twarogi jako produkt fermentacji mleka mają działanie chłodzące i orzeźwiające. Jednocześnie to dobre źródło białka i soli mineralnych. Czyli tego, czego akurat nasze ciało potrzebuje w skwarny dzień. Twarogi warto dodawać do chłodników, do omletów i do sałatek. Wzbogacają smak, schładzają i sycą. Ponieważ mamy początek sezonu na botwinkę, warto młode buraczki razem z liśćmi łączyć z twarogiem lub serem feta. To absolutnie genialne połączenie!

Sałatka z botwiny i fety najlepsza na upały
Autor: Shutterstock.com Soczysta, orzeźwiająca i chłodząca sałatka z młodych liści buraka i sera feta Link: Sałatka z botwiny i fety - idealna na upały

Sery półtwarde

Sery półtwarde, takie jak halloumi, warto grillować i dodawać do sałatek. To zdrowa porcja białka i smaku. Ser halloumi nie topi się dobrze znosi grillowanie, ponieważ to ser wstępnie już ugotowany. Drugi raz stopić się nie może. Jego ścisła tekstura pasuje do miękkich i chrupkich warzyw. 

Cudowna sałatka z halloumi - eksplozja smaków i kolorów!
Autor: Shutterstock Sałatka z halloumi jest nie tylko pyszna, ale też pięknie się prezentuje. Link: Kolorowa sałatka z grillowanym serem halloumi - pyszna i łatwa