Niskokaloryczne zupy - jak gotować na diecie?
Zupa to podstawa obiadu. Jest łatwa w przygotowaniu, smaczna, a w większości przypadków niskokaloryczna. Sprawdź, jak przyrządzać lekkie zupy.
Aby zupa nie była bombą kaloryczną, musisz pamiętać o paru ważnych zasadach
Wywar na zupę gotuj na warzywach, a nie na mięsie czy kościach. Jeśli gotujesz na wywarze mięsnym , po ugotowaniu i schłodzeniu zdejmij z wierzchu stężały tłuszcz.
Nie zagęszczaj zupy zasmażką z mąki i masła, bardzo wzrasta wtedy jej kaloryczność.
Nie jedz zup z wkładką, nie dodawaj do żurku białej kiełbasy a do zupy fasolowej słoniny.
Nie zabielaj zup śmietaną, zamiast niej dodaj odtłuszczony jogurt naturalny lub mleko.
Zupy takie jak barszcz, pomidorowa czy jarzynowa spożywaj bez dodatku makaronu, ryżu czy ziemniaków. Zamiast tych dodatków dołóż więcej warzyw.
Nie jedz zup z proszku , zawierają dużo soli , konserwantów i są bardzo kaloryczne.
Zupa zmniejsza łaknienie poprzez zawartość bogatych w błonnik warzyw, jak również dużą ilość wody.