Nalewki z pigwy - przepisy na znakomite trunki z owoców pigwy w 8 wersjach
Nalewki z pigwy można przygotować na kilka sposobów. W zależności od tego, jaki użyjemy alkohol i jakie dodamy przyprawy, możemy uzyskać nieco inne efekty smakowe i zapachowe, a także różną moc trunku. Ja najbardziej lubię pikówkę kwaskową i niezbyt mocną, dlatego przygotowuję ją na wódce i z dodatkiem mniejszej ilości cukru. Bardzo ciekawy efekt daje również dodanie do nalewki z pigwy przypraw korzennych i innych owoców, na przykład jabłek.
Sezon na pigwę nie trwa zbyt długo. Owoce dojrzewają pod koniec lata i jesienią. W sklepach czy na bazarkach dostępne są jeszcze przez kilka tygodni po jego zakończeniu, dzięki temu, że są to owoce dość trwałe i łatwo przechowują się. Wystarczy suche, ciemne pomieszczenie i można je całkiem długo trzymać nie przerobione. Tylko po co czekać? Świeże owoce pigwy nie nadają się do jedzenia, a skoro jest potrzebna obróbka, to warto przerobić jak najświeższe i najbardziej aromatyczne złote jabłuszka. W galerii przedstawiamy 8 przepisów na pyszne trunki pigwowe, może znajdziecie inspirację do przygotowania pysznego domowego trunku z ogródkowej pigwy.