Najlepsze sosy do grilla [4 SPRAWDZONE PRZEPISY]
Grillowane mięsa i ryby podajemy z sosami czy dipami. Prawie do każdego rodzaju mięsa pasują sosy czosnkowe, smak wielu potraw podkreślają również sosy na bazie musztardy czy chrzanu. Do serów z grilla szczególnie zaś pasuje dip porzeczkowy i sos żurawinowo-ananasowy.
Spis treści
Kremowy sos czosnkowy do mięsa z grilla
Składniki:
10 ząbków czosnku
2 kromki chleba tostowego
3/4 szklanki mleka
2 gałązki zielonej pietruszki
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
W garnuszku zagotować wodę, wrzucić na 3 minuty obrane ząbki czosnku.
Z chleba tostowego wyjąć miękisz.
Mleko podgrzać, wrzucić rozgniecione ząbki czosnku, miękisz chleba i zieloną pietruszkę. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, mieszając.
Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Zagotować, rozcierać sos drewnianą łyżką aż będzie gładki.
Podawać na ciepło do grillowanych mięs.
Tzatziki
Składniki:
op. gęstego jogurtu naturalnego
op. naturalnego serka homogenizowanego
ogórek
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
koperek
Ogórka obrać, utrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem i serkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym koperkiem.
Sos żurawinowo-ananasowy
Składniki:
10 dag suszonej żurawiny
puszka ananasów w zalewie
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
szczypta pieprzu cayenne
sok z połowy cytryny
Odsączyć ananasa z zalewy, sok zostawić. Pokroić owoce w niezbyt małą kostkę.
W rondlu o grubym dnie zagotować połowę szklanki wody z sokiem od ananasów i cukrem.
Dodać żurawiny i gotować na małym ogniu przez 30 minut, często mieszając.
Odstawić na 2 godziny.
Ponownie zagotować, dodać ananasy i razem gotować na małym ogniu 20 minut, doprawić sokiem z cytryny i pieprzem cayenne.
Dip porzeczkowy
Składniki:
słoik nisko słodzonego dżemu porzeczkowego
1 łyżeczka curry
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki keczupu
pieprz (opcjonalnie)
siekana kolendra (opcjonalnie)
Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Można dodać pieprz i siekaną kolendrę