Najlepsze polędwiczki wieprzowe w sosie - rady Agaty Wojdy
Polędwiczki w sosie to danie wykwintne, ale też bardzo łatwe do przygotowania - szczególnie jeśli oprócz podczas przygotowania dania z naszego przepisu skorzystacie z rad Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazdy kulinarnego programu Smaki Agaty.
Polędwiczki wieprzowe to proste i bardzo smaczne mięso, które idealnie nadaje się na szybki obiad.
Do polędwiczek, oprócz czystego sosu musztardowego, można przygotować dowolny grzybowy sos doprawiony śmietaną i łyżeczką gruboziarnistej musztardy: pieczarkowy, kurkowy lub borowikowy.
Chcąc mieć szybki i pyszny obiad mięso należy tylko posolić, posmarować cienką warstwą miodu i obtoczyć w grubo mielonym pieprzu, a potem zrumienić z wszystkich stron na dobrze rozgrzanych 3 łyżkach oleju.
Następnie mięso należy pokroić na grube kawałki - kotlety
Pokrojone kawałki zatapiamy w gorącym gotowym sosie na maksymalnie 5 minut, czyli na tyle aby doszły.
Dorzucamy siekany koper i podajemy na właśnie wyjętych z wody szerokich wstążkach makaronu. Można też podać polędwiczki z puree ziemniaczanym przygotowanym z masłem lub gęstą śmietaną.