Soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone: gotowe w 30 minut

2022-02-21
Soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone: gotowe w 30 minut
Autor: Shutterstock Polędwiczki wieprzowe to mięso chude i łatwe do przygotowania - idealna dla wymagających smakoszy
łatwy
0 min
4

Pieczone polędwiczki wieprzowe to danie idealne na weekend, gdy nie chcemy stać przy kuchni, a pragniemy zjeść coś pysznego. Mięso z polędwicy wieprzowej jest równie delikatne, jak pierś kurczaka i przygotowuje się niewiele dłużej. 

SKŁADNIKI

  • 600 g polędwicy wieprzowej lub polędwiczek
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki papryki
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki chili mielonego lub w płatkach
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.
  • Okrój polędwicę z nadmiaru tłuszczu i srebrnej błony.
  • Wymieszaj brązowy cukier, sól, mielony czosnek, paprykę, czarny pieprz i chili.
  • Mieszanką przypraw posyp powierzchnię polędwicy, a następnie równomiernie polej olejem i wetrzyj w mięso.
  • Piecz, aż ładnie zarumieni się, czyli około 25–35 minut w zależności od grubości polędwicy.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne