Najlepsze klopsiki z mielonego kurczaka: jak zrobić? Rady Agaty Wojdy
Klopsiki z mielonego kurczaka to danie pozornie banalne, ale bardzo popularne i lubiane. Możecie je zmienić w kulinarny poemat, jeśli skorzystać z naszego przepisu i rad Agaty Wojdy - szefowej kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazdy programu kulinarnego Smaki Agaty!
Mając zamiar zrobić klopsik z kurczaka wybierajcie doskonały gatunkowo drób i do mielenia wykorzystujcie pozbawione skóry części tuszki, np. podudzia.
Gdy robię klopsiki, do środka lubię dodać otartą skórkę z cytryny odświeżającą smak, płaską łyżkę miodu i zamiast zwykłej soli wykorzystywać ziołowe sole.
Klopsiki drobiowe obsmażać można z dużym sukcesem na klarowanym maśle.
Wszystkie klopsik,i które dusimy w sosach, doprawiajmy świeżymi ziołami dopiero po przygotowaniu.
Najgorszy smak dzieciństwa to klopsy w koperkowym sosie - tylko dlatego, że zielony dodatek zdążył się niepotrzebnie ukisić na skutek zbyt długiego gotowania. Suszone zioła można za to dodać na początku przygotowania potrawy.