Mrożona herbata brzoskwiniowa z whisky

2019-05-27 8:04

Mrożona herbata brzoskwiniowa z whisky to orzeźwiający koktajli. Idealne połączenie owoców, naparu i niewielkiej ilości alkoholu. 

Mrożona herbata brzoskwiniowa z whisky
Autor: Shutterstock Mrożoną herbatę z whisky można przygotować z brzoskwiniami lub nektarynkami. 

Mrożona herbata brzoskwiniowa z whisky to świetna propozycja na imprezę. Prosta w przygotowaniu i prawdziwie wystrzałowa w smaku.

Składniki na 6 porcji:

5 torebek czarnej herbaty 

3 szklanki gorącej wody 

8 dużych kostek lodu

1 szklanka zimnej wody

2 szklanki pokrojonych drobno brzoskwiń 

50 g cukru

1 cytryna

whisky

lód 

kawałki brzoskwini i gałązki mięty do ozdoby

Herbatę zaparzyć w 3 szklankach wrzątku. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Brzoskwinie razem z cukrem i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny rozdrobnić w blenderze na gładką pulpę. 

Połączyć herbatę z pulpą brzoskwiniową, dodać lód. Odstawić na pół godziny.

Do szklaneczek wrzucić lód i wlać po 50 ml whisky, uzupełnić mrożoną herbatą, ozdobić kawałkiem brzoskwini. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek