Mleko do kawy: jak przygotować i podawać?
Statystyczny Polak rocznie parzy ponad 3 kg kawy. To niewiele w porównaniu z największymi koneserami małej czarnej - Włochami, którzy zużywają 5 kg kawy rocznie. Mamy do wyboru rozmaite gaturnki kawy, potrafimy ją coraz lepiej parzyć. Większość z nas pije kawę z mlekiem. Jak należy je przygotować?
Przyjęło się, że mleko podawane do kawy powinno być delikatnie podgrzane – dzięki temu nie wychładzamy napoju. Zadanie to w dużej mierze ułatwiają ekspresy ciśnieniowe z dyszą do spieniania mleka, dzięki którym powstaje puszysta mleczna pianka.
Sama czynność spieniania jest prosta – do dzbanka z „dziubkiem” wlewamy zimne, tłuste (najlepiej 3,2%) mleko i zanurzamy w nim dyszę. Podczas całego procesu kilkakrotnie staramy się obniżać dzbanek tak, by wytworzył się w nim wir, a samo mleko dwukrotnie podwoiło swoją objętość. Pamiętajmy, aby pod naczyniem trzymać dłoń – w ten sposób sami wyczujemy, czy mleko jest już wystarczająco ciepłe.
Jeżeli nie dysponujemy takim ekspresem, warto zakupić elektryczny spieniacz do kawy. Dzięki temu małemu urządzeniu uzyskamy podobny efekt, jaki daje dysza w ekspresie. W tym przypadku najpierw podgrzewamy mleko do temperatury 65 stopni. Następnie zanurzamy w nim spieniacz i obracamy tak długo, aż wytworzy się w nim wir i puszysta pianka. W obu przykładach idealnie spienione mleko powinno być gładkie i szkliste. Dlatego jeśli pojawia się na nim bąble, spróbujmy uderzyć dzbanuszkiem lekko o stół – ta czynność powinna przywrócić mleku gładką konsystencję.
Gotowe mleko wlewamy bezpośrednio do kawy lub podajemy w osobnym naczyniu – mleczniku ustawionym na podstawce albo spodku. Dzięki niemu unikniemy pozostawienia na stole nieestetycznych białych śladów.