Mielone z gotowanego kurczaka i ziemniaków: oszczędny przepis

2019-06-02 9:59
Mielone z gotowanego kurczaka i ziemniaków
Autor: Shutterstock Łatwy przepis na zaoszczędzenie pieniędzy w domowym budżecie

Mielone z gotowanego kurczaka i gotowanych ziemniaków to oszczędny przepis na potrawę w duchu zero waste. Nie wyrzucamy, ale twórczo przetwarzamy nadwyżki jedzenia! Mielone z kurczaka i ziemniaków to mięciutkie i puszyste kotlety, które pokocha cała rodzina. 

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Mielone z gotowanego kurczaka i ziemniaków to oszczędny przepis na zagospodarowanie mięsa z rosołu lub niedzielnej pieczeni. W przepisie z powodzeniem można użyć pieczonego kurczaka, szczególnie piersi lub pieczonego indyka. 

Tak przygotowane mielone z gotowanego kurczaka i gotowanych ziemniaków świetnie pasuje nie tylko na obiad, ale również na kolację. 

Składniki dla 4 osób:

500 g mięsa kurczaka gotowanego lub pieczonego

500 g ugotowanych ziemniaków

3 jajka

2 łyżeczki tymianku

2 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Mięso z ziemniakami przepuścić przez maszynkę, wymieszać z surowymi jajkami, posiekanym czosnkiem i przyprawami. 

Formować kotlety, jak mielone. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. 

Następnie ułożyć na patelni, podlać 2 łyżkami wody, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 15 minut. 

Podawać z gotowanymi warzywami i surówkami. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE