Mielone z gotowanego kurczaka i ziemniaków: oszczędny przepis
Mielone z gotowanego kurczaka i gotowanych ziemniaków to oszczędny przepis na potrawę w duchu zero waste. Nie wyrzucamy, ale twórczo przetwarzamy nadwyżki jedzenia! Mielone z kurczaka i ziemniaków to mięciutkie i puszyste kotlety, które pokocha cała rodzina.
Mielone z gotowanego kurczaka i ziemniaków to oszczędny przepis na zagospodarowanie mięsa z rosołu lub niedzielnej pieczeni. W przepisie z powodzeniem można użyć pieczonego kurczaka, szczególnie piersi lub pieczonego indyka.
Tak przygotowane mielone z gotowanego kurczaka i gotowanych ziemniaków świetnie pasuje nie tylko na obiad, ale również na kolację.
Składniki dla 4 osób:
500 g mięsa kurczaka gotowanego lub pieczonego
500 g ugotowanych ziemniaków
3 jajka
2 łyżeczki tymianku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Mięso z ziemniakami przepuścić przez maszynkę, wymieszać z surowymi jajkami, posiekanym czosnkiem i przyprawami.
Formować kotlety, jak mielone. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Następnie ułożyć na patelni, podlać 2 łyżkami wody, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
Podawać z gotowanymi warzywami i surówkami.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska