Maryla Rodowicz zdradza swój przepis na łososia. Zrobisz go w 20 minut

2023-02-13 16:14

Maryla Rodowicz właśnie udostępniła przepis na swoje popisowe danie. Pieczony łosoś w śmietanowym sosie jest pyszny, aromatyczny i delikatny. Danie zaskakuje łatwością i szybkością przyrządzenia. Ryba prezentuje się efektownie, zupełnie jak w restauracji. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten przepis.

ryba Rodowicz
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Jak zrobić łososia Maryli Rodowicz?
  2. Kiedy podawać łososia Maryli Rodowicz?
  3. Przepis na łososia Maryli Rodowicz

Jak zrobić łososia Maryli Rodowicz?

Przygotowanie tego dania nie jest trudne i nie wymaga wiele czasu. Łososia należy ułożyć w formie lub naczyniu żaroodpornym skropionym oliwą z oliwek. Rybę doprawia się solą, czerwonym pieprzem i sokiem z limonki, a także posypuje aromatycznym posiekanym koperkiem. Na wierzchu układa się kawałki masła i polewa mieszanką śmietany i sosu sojowego. Tak przygotowanego łososia piecze się w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 15 minut. Danie pysznie smakuje podane z ziemniakami z wody oraz chrupiącą surówką. Sprawdzi się też ryż lub drobny makaron.

Kiedy podawać łososia Maryli Rodowicz?

To obłędne danie, na które przepis zdradziła Maryla Rodowicz, będzie smakować zawsze. To pomysł na szybki i lekki obiad przez cały rok. Czas przygotowania potrawy jest bardzo krótki, dlatego łososia można piec nawet w ciągu zabieganego tygodnia. Danie prezentuje się wyjątkowo efektownie, więc można je serwować na różne okazje i święta.

Przepis na łososia Maryli Rodowicz

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 2-4

Składniki

  • 400-500 g filetu z łososia
  • 200 g śmietany 18%
  • 1/2 limonki
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
  • świeży koperek
  • sól

Przygotowanie

1. Umytą i osuszoną rybę pokroić na mniejsze kawałki (2 lub 4) i ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek. Skropić sokiem z limonki, doprawić solą i czerwonym pieprzem oraz posypać posiekanym koperkiem. Na wierzchu ułożyć kawałki masła.

2. Śmietanę wymieszać z sosem sojowym, wyłożyć na łososia i delikatnie rozsmarować.

3. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 15 minut.

4. Podawać z gotowanymi ziemniakami i chrupiącą surówką.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?