Margaryna czy masło: co wybrać? Czym smarować kanapki?

2017-02-07 12:14

Niekończący się spór, czym lepiej smarować pieczywo - masłem czy margaryną - trwa w najlepsze od kilkunastu lat. Zarówno masło, jak i margaryna mają swoje wady i zalety, a to, które wybierzemy, powinno zależeć od stanu naszego zdrowia, zasobności portfela i upodobań smakowych. Sprawdź, jakie są plusy i minusy spożywania margaryny i masła.

margaryna_czy_maslo_czym_smarowac.jpg
Autor: Shutterstock Masło vs margaryna - pojedynek od lat

Spis treści

  1. Masło – naturalne, ale pełne cholesterolu
  2. Margaryna – sztuczna, ale zdrowsza
  3. Masło czy margaryna?

Masło – naturalne, ale pełne cholesterolu

Masło wytwarzane jest od wieków. Niektórzy pamiętają jeszcze smak masła wyrobionego ze śmietany przez mamy i babcie. Obecnie masło, które kupujemy w sklepie, również wytwarzane jest na takiej samej zasadzie, ale nie ludzkimi rękami, lecz raczej przez maszyny.

Masło składa się w większości z tłuszczu zwierzęcego (stąd duży wpływ na poziom cholesterolu), a także wody i soli. Oprócz wyjątkowo delikatnego smaku masło kusi także bogactwem witaminy A, D oraz niewielkiej ilości witaminy E. O ile dzieci mogą jeść masło bez ograniczeń (chyba że grozi im nadwaga), o tyle dorośli muszą uważać, szczególnie ci z problemami układu krążenia, miażdżycą i nadciśnieniem tętniczym.

Margaryna – sztuczna, ale zdrowsza

Masło czy margaryna?

Proces wytwarzanie margaryny jest zdecydowanie trudniejszy niż masła, ale jest wraz z rozwojem technologii nieustannie udoskonalany. Kiedyś główną wadą margaryny było to, iż zawierała w sobie szkodliwe izomery trans. Obecnie większość margaryn jest od nich wolna, ale nadal możemy w niej znaleźć obok tłuszczów roślinnych czy mleka polepszacze smaku i barwniki.

Na szczęście margaryny wzbogacane są także w witaminy A, D, B i E oraz kwas foliowy. Mimo iż nie podwyższają cholesterolu, nie zapominajmy, że są jednak kaloryczne. Margarynę zwykle łatwiej rozsmarować na kromce niż masło, a także przechowywać (poręczne, zamykane opakowania).

Zwolennicy masła krytykują sztuczność margaryny, a jej miłośnicy patrzą krzywo na wysokie ceny masła. Ponieważ ani spożywanie dużych ilości masła, ani margaryny nie jest zdrowe i nie jest dla nas ważnym czy bogatym źródłem witamin, warto, abyśmy w swoich wyborach kierowali się głównie upodobaniami smakowymi i możliwościami finansowymi. Pamiętajmy jednak, by zawsze czytać skład masła czy margaryny, które kupujemy, oraz starać się smarować pieczywo niezbyt dużą ilością jednego czy drugiego produktu.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE