Lody wodne - jak przygotować domowe lody wodne? [QUIZ]
Lody wodne mają mniej kalorii niż klasyczne lody, a smakują równie dobrze. Zobacz prosty przepis na letni deser. Sprawdź, jak zrobić lody wodne jeżynowe, brzoskwiniowe, truskawkowe i cytrynowe.
Spis treści
- Lody kiedyś i dziś
- Jak zrobić lody wodne?
- Przepis na wodne lody truskawkowe
- Sposób przygotowania:
- Lody cytrynowe
- Lody brzoskwiniowe
- Lody jeżynowe
- Jak zrobić lody wodne - przepisy na lody truskawkowe, jeżynowe i cytrynowe
- Lody limonkowe
- Lody brzoskwiniowe
- Sorbet jagodowy na patyku
Lody kiedyś i dziś
Żółtka, śmietanka - minimum 30% tłuszczu i cukier - to składniki dobrych lodów z książek kucharskich naszych babek. W epoce tyranii zdrowego trybu życia takie przysmaki lepiej zajadać ukradkiem i z wyrzutami sumienia. Unikanie klasycznych lodów jest o tyle łatwe, że trudno znaleźć je w lodziarniach, przyrządzających lodowe desery z proszku. Jeśli zaś nie cieszy nas ani chemiczna konfekcja, ani lodowa gałka o kalorycznej równowartości przeciętnego obiadu, spróbujmy przyrządzić lody wodne.
Jak zrobić lody wodne?
Przepis jest banalny: lody wodne to nic innego, niż zabarwiona i doprawiona woda, miksowana podczas zamarzania tak, by utworzyła nie jednolita bryłę lodu, ale smakowitą masę drobnych lodowych kryształków, które łatwo będzie nakładać i jeść. Skład lodów może być za każdym razem inny.
Przepis na wodne lody truskawkowe
Składniki:
1.5 kg truskawek
szklanka wody
dwie łyżki miodu
kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Schłodzone składniki miksujemy i wkładamy do zamrażarki.
Co pół godziny miskę wyjmujemy z zamrażarki i miksujemy przez chwilę.
Gdy masa będzie zamarznięta i jednolita - lody są gotowe.
Wszystkie lody wodne przygotowuje się tak samo, dlatego poniżej zamieszczamy jedynie proporcje niezbędne do ich przygotowania.
Lody cytrynowe
szklanka soku cytrynowego
szklanka cukru
kilka listków mięty
dwie szklanki wody
Lody brzoskwiniowe
puszka brzoskwiń
szklanka wody
Lody jeżynowe
1 kg jeżyn
szklanka wosdy
5 łyżek cukru