Lody wodne - jak przygotować domowe lody wodne? [QUIZ]

Lody wodne - jak przygotować domowe lody wodne? [QUIZ]

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Lody wodne mają mniej kalorii niż tradycyjne lody śmietankowe.

Lody wodne mają mniej kalorii niż klasyczne lody, a smakują równie dobrze. Zobacz prosty przepis na letni deser. Sprawdź, jak zrobić lody wodne jeżynowe, brzoskwiniowe, truskawkowe i cytrynowe.

Lody kiedyś i dziś

Żółtka, śmietanka - minimum 30% tłuszczu i cukier - to składniki dobrych lodów z książek kucharskich naszych babek. W epoce tyranii zdrowego trybu życia takie przysmaki lepiej zajadać ukradkiem i z wyrzutami sumienia. Unikanie klasycznych lodów jest o tyle łatwe, że trudno znaleźć je w lodziarniach, przyrządzających lodowe desery z proszku. Jeśli zaś nie cieszy nas ani chemiczna konfekcja, ani lodowa gałka o kalorycznej równowartości przeciętnego obiadu, spróbujmy przyrządzić lody wodne.

Jak zrobić lody wodne?

Przepis jest banalny: lody wodne to nic innego, niż zabarwiona i doprawiona woda, miksowana podczas zamarzania tak, by utworzyła nie jednolita bryłę lodu, ale smakowitą masę drobnych lodowych kryształków, które łatwo będzie nakładać i jeść. Skład lodów może być za każdym razem inny.

Przepis na wodne lody truskawkowe

Składniki:

  • 1.5 kg  truskawek

  • szklanka wody

  • dwie łyżki miodu

  • kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schłodzone składniki miksujemy i wkładamy do zamrażarki.

  • Co pół godziny miskę wyjmujemy z zamrażarki i miksujemy przez chwilę.

  • Gdy masa będzie zamarznięta i jednolita - lody są gotowe.

Wszystkie lody wodne przygotowuje się tak samo, dlatego poniżej zamieszczamy jedynie proporcje niezbędne do ich przygotowania.

Lody cytrynowe

  • szklanka soku cytrynowego

  • szklanka cukru

  • kilka listków mięty

  • dwie szklanki wody

Lody brzoskwiniowe

  • puszka brzoskwiń

  • szklanka wody

Lody jeżynowe

  • 1 kg jeżyn

  • szklanka wosdy

  • 5 łyżek cukru

Ocena: 3,2