Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
Sorbet jagodowy na patyku - jak zrobić? [QUIZ]
![Sorbet jagodowy na patyku - jak zrobić? [QUIZ]](https://cdn25.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/ThinkstockPhotos-520880344.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Sorbet jagodowy na patyku.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Lody sorbetowe są przepyszne, ponieważ zawierają w sobie dużą ilość owoców. Podajemy dobry przepis na sorbet jagodowy na patyku. Sprawdź, jak go przygotować
Składniki
600 g jagód
200 g cukru
300 ml wody
50 ml likieru porzeczkowego
białko
Przygotowanie krok po kroku:
Przebrane jagody dokładnie umyć i osączyć na sicie.
W rondelku zagotować syrop z wody i cukru. Wrzucić do niego owoce i gotować je na małym ogniu przez 10 minut.
Lekko przestudzić, a następnie przetrzeć przez sito i odstawić, by masa ostygła.
Z białka ubić sztywną pianę i wymieszać ją z ugotowanymi i przetartymi jagodami. Dodać likier do smaku, jeszcze raz zamieszać.
Tak przygotowany sorbet przełożyć do foremek do lodów na patyku.
Całość włożyć do zamrażarki na kilka godzin.