Leki z pasieki - miód i inne produkty pszczele - jak wpływają na zdrowie?

2016-08-10 11:53

Miód to pokarm pszczół, które produkują go na zapas, dzięki czemu ludzie mogą z niego korzystać. Chociaż jego skład zależy od rodzaju i gatunku roślin, z których owady zbierają nektar bądź spadź, to naukowcy odkryli w nim około 300 składników, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jakie lecznicze właściwości ma miód i inne produkty pszczele?

Leki z pasieki - miód i inne produkty pszczele - jak wpływają na zdrowie?
Autor: pixabay.com Miód osiąga pełnię właściwości antybiotycznych dopiero po rozcieńczeniu.

Spis treści

  1. Miód - właściwości
  2. Właściwości bakteriobójcze poszczególnych rodzajów miodu
  3. Miód - stosowanie
  4. Miód - temperatura podania

Miód - właściwości

Kiedy pszczoły już zbiorą nektar, zabierają go do ula i łączą z własnymi enzymami, a potem zabezpieczają w woskowych plastrach. Świeżutki miód prosto z ula wygląda jak gęsty olej. Po jakimś czasie każdy prawdziwy pszczeli wyrób powinien zacząć się krystalizować. Świadczy to o jego wysokiej jakości oraz naturalności. Jeśli nie zachodzi ten proces, można mieć podejrzenia, że miód ma sztuczne dodatki.  Badania wykazały, że istnieje w nim około 300 składników, z których wiele ma zbawienny wpływa na zdrowie człowieka. Najważniejszą właściwością miodu jest działanie bakteriobójcze.

Właściwości bakteriobójcze poszczególnych rodzajów miodu

Najlepiej zwalczają chorobotwórcze bakterie miody ze spadzi iglastej, miody nektarowo-spadziowe i odmianowe, takie jak lipowy czy gryczany. Mniej antybiotycznych właściwości mają miody: wielokwiatowe i ze spadzi liściastej, najmniej zaś miody: wrzosowe, akacjowe i rzepakowe.

Miód - stosowanie

Warto wiedzieć, że nierozcieńczony miód prosto z ula ma mało właściwości bakteriobójczych. Jego wartość antybiotyczna wzrosnąć może nawet dwa razy, kiedy rozrobimy go z wodą. Aby wydobyć z miodu najwięcej korzystnych dla zdrowia właściwości powinnyśmy 1-2 łyżeczki miodu rozcieńczyć wieczorem w połowie szklanki wody o temperaturze pokojowej i odstawić na noc. Miksturę rano przed wypiciem należy wymieszać. Aby jeszcze bardziej wzbogacić właściwości miodu można dodać zaraz przed spożyciem sok różany, z głogu bądź syrop imbirowy, a także sok cytrynowy. W celach leczniczych powinnyśmy przyjmować 60-120 g (od 3 do 6 łyżeczek) miodu dziennie w 3 porcjach.

Miód - temperatura podania

Nie można zapomnieć, że miód nie lubi gorąca, więc do rozcieńczania go najlepiej używać wody o temperaturze pokojowej. Jeśli chcemy go używać do słodzenia ciepłych napojów, takich jak herbata bądź kawa, napoje muszą być schłodzone do 40 stopni.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE