Lecznicze nalewki: z czego zrobić? [PRZEPISY]
Niegdyś nalewki robione z ziół stały w każdej domowej apteczce. Alkohol bowiem wydobywa ze skarbów natury substancje mające walory lecznicze, których nie rozpuszcza woda. Szczególnie teraz, gdy pogoda jest niepewna, warto więc przygotować kilka zdrowotnych nalewek. Mówimy, jak zrobić nalewki na przeziębienie czy zmarznięte nogi i ręce...
Spis treści
Nalewki znane jako środek leczniczy znane są i stosowane od setek lat. Ich lecznica moc jest skutecznym środkiem wspierającym kurację, a w przypadku zaczynającej się dopiero choroby często pozwala z naturalny sposób na zwalczenie dolegliwości. Mimo, że nalewki robione są wyłącznie ze skarbów natury z dodatkiem alkohol,i trzeba pamiętać aby stosować je tak jak dawkuje się lekarstwa.
Malinowa nalewka na przeziębienie
Jesienna aura sprzyja wszelkim przeziębieniom i stanom przedgrypowym. Warto szczególnie teraz przygotować nalewkę malinową. Działa napotnie, przeciwgorączkowo, świetnie sprawdza się w czasie grypy czy anginy. Jak stosować? 2-3 łyżeczki nalewki wlewamy do herbaty z kwiatostanu lipy bądź czarnego bzu.
1 l soku malinowego (musi być prawdziwy sok z malin, nie syrop!)
0,5 l spirytusu
0,5 l ginu (np. lubuskiego)
54 dag miodu akacjowego
Spirytus, gin i sok malinowy wymieszać.
Dodać miód, wymieszać.
Miksturę odstawić na 30 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Rozgrzewająca nalewka dla zmarzniętych
Zmarzluchy, które zimą ciągle cierpią z powodu marznących stóp i rąk, powinny wypróbować nalewkę zimową z przyprawami korzennymi, która pomagał właśnie w tych dolegliwościach. Nalewkę stosuje się dodając 1 łyżkę do ulubionej herbaty.
2 łyżki przyprawy do piernika
0,5 l wytrawnego białego wina
1 szklanka miodu lipowego
0,5 l rumu
2 łyżki przyprawy do piernika zalej białym winem.
Gotuj miksturę na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Przelej do termosu i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie odcedź mieszankę (drobny osad może zostać). Dodaj szklankę miodu z lipy oraz pół litra rumu.
Odstaw tak przygotowaną miksturę odstaw na dwa tygodnie.