Nalewki znane jako środek leczniczy znane są i stosowane od setek lat. Ich lecznica moc jest skutecznym środkiem wspierającym kurację, a w przypadku zaczynającej się dopiero choroby często pozwala z naturalny sposób na zwalczenie dolegliwości. Mimo, że nalewki robione są wyłącznie ze skarbów natury z dodatkiem alkohol,i trzeba pamiętać aby stosować je tak jak dawkuje się lekarstwa.
Malinowa nalewka na przeziębienie
Jesienna aura sprzyja wszelkim przeziębieniom i stanom przedgrypowym. Warto szczególnie teraz przygotować nalewkę malinową. Działa napotnie, przeciwgorączkowo, świetnie sprawdza się w czasie grypy czy anginy. Jak stosować? 2-3 łyżeczki nalewki wlewamy do herbaty z kwiatostanu lipy bądź czarnego bzu.
1 l soku malinowego (musi być prawdziwy sok z malin, nie syrop!)
0,5 l spirytusu
0,5 l ginu (np. lubuskiego)
54 dag miodu akacjowego
Spirytus, gin i sok malinowy wymieszać.
Dodać miód, wymieszać.
Miksturę odstawić na 30 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Rozgrzewająca nalewka dla zmarzniętych
Zmarzluchy, które zimą ciągle cierpią z powodu marznących stóp i rąk, powinny wypróbować nalewkę zimową z przyprawami korzennymi, która pomagał właśnie w tych dolegliwościach. Nalewkę stosuje się dodając 1 łyżkę do ulubionej herbaty.
2 łyżki przyprawy do piernika
0,5 l wytrawnego białego wina
1 szklanka miodu lipowego
0,5 l rumu
2 łyżki przyprawy do piernika zalej białym winem.
Gotuj miksturę na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Przelej do termosu i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie odcedź mieszankę (drobny osad może zostać). Dodaj szklankę miodu z lipy oraz pół litra rumu.
Odstaw tak przygotowaną miksturę odstaw na dwa tygodnie.