Kurczak katsu, czyli japońska wersja kotletów z filetu. Najważniejsza jest super chrupka panierka
Kurczak katsu to miękka i soczysta pierś kurczaka otulona pierzynka z chrupiącej panierki panko. Ten sposób przyrządzania mięsnych kotletów wymyślili i upodobali sobie Japończycy i wcale im się nie dziwię - takie kotlety wychodzą przepyszne, chrupiące, smaczne, idealne. Jeśli chodzi o przygotowanie, to naprawdę nic trudnego.
Co to jest katsu?
Katsu to po japońsku mięso przygotowane w formie kotleta w panierce. Kotlet wieprzowy to tonkatsu, drobiowy to torikatsu. Z wyglądu przypominają nasze schabowe czy sznycle drobiowe, wyróżnia je jednak bardzo chrupiąca panierka i szybki, ale intensywny sposób smażenia. W Japonii podaje się je zazwyczaj z ryżem, polane intensywnym i wyrazistym sosem.
Jak zrobić kurczaka w panko, czyli kurczaka katsu?
To bardzo prosty przepis. kurczaka katsu przygotowuje się tak jak nasze polskie kotlety z piersi kurczaka.
Składniki kurczaka katsu
Kotlety:
- 4 plastry piersi kurczaka
- 1 jajko
- 1,5 szklanki panko
- 0,5 szklanki mąki
- sól i pieprz
- olej
Sos:
- 0,5 szklanki keczupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu wercestershire
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
Najpierw przygotować sos, mieszając dokładnie wszystkie jego składniki. Gotowy sos odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Kurczaka rozbić, dokładnie osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Do miseczek wsypać mąkę oraz panko.
Do trzeciej miseczki wybić jajko, rozkłócić z 1 łyżką bardzo zimnej wody.
Na dużej patelni mocno rozgrzać olej (nie dopuścić do dymienia). Oleju powinno być sporo, przynajmniej 2 cm od dna patelni.
Kotlety panierować w mące, jajku i panko i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron po ok 5 minut.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ryżem i przygotowanym wcześniej sosem.
Czym zastąpić panko?
Lepiej nie zastępować. Aby katsu było katsu musi być opanierowane w panko. Dzięki niej jest mega chrupiące. Zastanawiacie się czym rożni sie panko od zwykłej bułki tartej? Po krótce można powiedzieć, że surowcem i sposobem produkcji . Więcej o panierce panko przeczytacie w tekście: Panierka panko - zastosowania kulinarne. Tam tez można znaleźć przepis na domowe panko, choć ja polecam jednak to sklepowe. W tej chwili panierkę panko można kupić nawet w Biedronce czy Lidlu (podczas akcji promocyjnych azjatyckiej kuchni). Koszt opakowania panko to kilka- - kilkanaście zł.