Kurczak katsu, czyli japońska wersja kotletów z filetu. Najważniejsza jest super chrupka panierka

2023-01-18 17:04

Kurczak katsu to miękka i soczysta pierś kurczaka otulona pierzynka z chrupiącej panierki panko. Ten sposób przyrządzania mięsnych kotletów wymyślili i upodobali sobie Japończycy i wcale im się nie dziwię - takie kotlety wychodzą przepyszne, chrupiące, smaczne, idealne. Jeśli chodzi o przygotowanie, to naprawdę nic trudnego.

Kurczak katsu
Autor: Shutterstock Kurczak katsu to znakomicie przyrządzony kotlet z piersi kurczaka.

Co to jest katsu?

Katsu to po japońsku mięso przygotowane w formie kotleta w panierce. Kotlet wieprzowy to tonkatsu, drobiowy to torikatsu. Z wyglądu przypominają nasze schabowe czy sznycle drobiowe, wyróżnia je jednak bardzo chrupiąca panierka i szybki, ale intensywny sposób smażenia. W Japonii podaje się je zazwyczaj z ryżem, polane intensywnym i wyrazistym sosem.

Jak zrobić kurczaka w panko, czyli kurczaka katsu?

To bardzo prosty przepis. kurczaka katsu przygotowuje się tak jak nasze polskie kotlety z piersi kurczaka. 

Składniki kurczaka katsu

Kotlety:

  • 4 plastry piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki panko
  • 0,5 szklanki mąki
  • sól i pieprz
  • olej

Sos:

  • 0,5 szklanki keczupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu wercestershire
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy

Najpierw przygotować sos, mieszając dokładnie wszystkie jego składniki. Gotowy sos odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Kurczaka rozbić, dokładnie osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Do miseczek wsypać mąkę oraz panko.

Do trzeciej miseczki wybić jajko, rozkłócić z 1 łyżką bardzo zimnej wody.

Na dużej patelni mocno rozgrzać olej (nie dopuścić do dymienia). Oleju powinno być sporo, przynajmniej 2 cm od dna patelni.

Kotlety panierować w mące, jajku i panko i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron po ok 5 minut.

Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ryżem i przygotowanym wcześniej sosem.

Czym zastąpić panko?

Lepiej nie zastępować. Aby katsu było katsu musi być opanierowane w panko. Dzięki niej jest mega chrupiące. Zastanawiacie się czym rożni sie panko od zwykłej bułki tartej? Po krótce można powiedzieć, że surowcem i sposobem produkcji . Więcej o panierce panko przeczytacie w tekście: Panierka panko - zastosowania kulinarne. Tam tez można znaleźć przepis na domowe panko, choć ja polecam jednak to sklepowe. W tej chwili panierkę panko można kupić nawet w Biedronce czy Lidlu (podczas akcji promocyjnych azjatyckiej kuchni). Koszt opakowania panko to kilka- - kilkanaście zł.

Kuchnia japońska. Sushi dla początkujących
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE