Kurczak katsu, czyli japońska wersja kotletów z filetu. Najważniejsza jest super chrupka panierka

2023-01-18 17:04

Kurczak katsu to miękka i soczysta pierś kurczaka otulona pierzynka z chrupiącej panierki panko. Ten sposób przyrządzania mięsnych kotletów wymyślili i upodobali sobie Japończycy i wcale im się nie dziwię - takie kotlety wychodzą przepyszne, chrupiące, smaczne, idealne. Jeśli chodzi o przygotowanie, to naprawdę nic trudnego.

Kurczak katsu
Autor: Shutterstock Kurczak katsu to znakomicie przyrządzony kotlet z piersi kurczaka.

Co to jest katsu?

Katsu to po japońsku mięso przygotowane w formie kotleta w panierce. Kotlet wieprzowy to tonkatsu, drobiowy to torikatsu. Z wyglądu przypominają nasze schabowe czy sznycle drobiowe, wyróżnia je jednak bardzo chrupiąca panierka i szybki, ale intensywny sposób smażenia. W Japonii podaje się je zazwyczaj z ryżem, polane intensywnym i wyrazistym sosem.

Jak zrobić kurczaka w panko, czyli kurczaka katsu?

To bardzo prosty przepis. kurczaka katsu przygotowuje się tak jak nasze polskie kotlety z piersi kurczaka. 

Składniki kurczaka katsu

Kotlety:

  • 4 plastry piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki panko
  • 0,5 szklanki mąki
  • sól i pieprz
  • olej

Sos:

  • 0,5 szklanki keczupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu wercestershire
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy

Najpierw przygotować sos, mieszając dokładnie wszystkie jego składniki. Gotowy sos odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Kurczaka rozbić, dokładnie osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Do miseczek wsypać mąkę oraz panko.

Do trzeciej miseczki wybić jajko, rozkłócić z 1 łyżką bardzo zimnej wody.

Na dużej patelni mocno rozgrzać olej (nie dopuścić do dymienia). Oleju powinno być sporo, przynajmniej 2 cm od dna patelni.

Kotlety panierować w mące, jajku i panko i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron po ok 5 minut.

Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ryżem i przygotowanym wcześniej sosem.

Czym zastąpić panko?

Lepiej nie zastępować. Aby katsu było katsu musi być opanierowane w panko. Dzięki niej jest mega chrupiące. Zastanawiacie się czym rożni sie panko od zwykłej bułki tartej? Po krótce można powiedzieć, że surowcem i sposobem produkcji . Więcej o panierce panko przeczytacie w tekście: Panierka panko - zastosowania kulinarne. Tam tez można znaleźć przepis na domowe panko, choć ja polecam jednak to sklepowe. W tej chwili panierkę panko można kupić nawet w Biedronce czy Lidlu (podczas akcji promocyjnych azjatyckiej kuchni). Koszt opakowania panko to kilka- - kilkanaście zł.

Kuchnia japońska. Sushi dla początkujących