Kugel: co to jest? Jak przyrządzić smaczny kugel? [przepis]
Kugel to tradycyjna potrawa żydowska, ale znana jest także w kuchni litewskiej, niemieckiej i polskiej – szczególnie na Kurpiach, Mazurach i Podlasiu. Dowiedz się, co to jest kugel i jak przyrządzić smaczny kugel z żeberkami.
Klasyczny żydowski kugel to zapiekana babka ziemniaczana z dodatkiem cebuli i jajek, bez mięsnych dodatków. W kuchni polskiej kugel pojawiał się na stołach mieszkańców północno-wschodnich regionów Polski. W centralnej Polsce (w okolicach Ostrowi Mazowieckiej) na zapiekane ziemniaki z dodatkami mówiono kugiel. Nie jest to typowa babka ziemniaczana, raczej potrawa jednogarnkowa – dość pracochłonna i czasochłonna, ale bardzo smaczna i sycąca.
Kugel przygotowuje się nie tylko z ziemniaków, lecz także makaronu - w wersji słodkiej i wytrawnej.
Kugel z żeberkami - przepis
3½ kg ziemniaków
½ kg żeberek
½ kg chudego surowego boczku
łyżka smalcu
2 średnie cebule
4 łyżki kaszy gryczanej
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Na smalcu podsmażamy boczek i żeberka (pokrojone w kostkę), dodajemy cebule drobno pokrojone. Czekamy, aż cebula się zeszkli.
Starte ziemniaki przekładamy do żaroodpornego naczynia lub emaliowanego garnka, dodajemy do nich podsmażony boczek, żeberka i cebulę, dokładnie mieszamy.
Dodajemy do całości (na wierzch) kaszę gryczaną, zalewamy szklanką wrzącej wody, dodajemy dwie łyżki mąki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy.
Przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy godzinę, po tym czasie znów zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i całość ma się zapiekać ok. 2 godzin.
Gotowy kugel podajemy na ciepło (można go odgrzewać). Świetnym dodatkiem do kugla są np. ogórki kiszone.