Kugel: co to jest? Jak przyrządzić smaczny kugel? [przepis]

2016-09-06 12:17

Kugel to tradycyjna potrawa żydowska, ale znana jest także w kuchni litewskiej, niemieckiej i polskiej – szczególnie na Kurpiach, Mazurach i Podlasiu. Dowiedz się, co to jest kugel i jak przyrządzić smaczny kugel z żeberkami.

Kugel: co to jest? Jak przyrządzić smaczny kugel? [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Kugel to danie kuchni żydowskiej, ale popularne m.in. w północno-wschodniej Polsce

Klasyczny żydowski kugel to zapiekana babka ziemniaczana z dodatkiem cebuli i jajek, bez mięsnych dodatków. W kuchni polskiej kugel pojawiał się na stołach mieszkańców północno-wschodnich regionów Polski. W centralnej Polsce (w okolicach Ostrowi Mazowieckiej) na zapiekane ziemniaki z dodatkami mówiono kugiel. Nie jest to typowa babka ziemniaczana, raczej potrawa jednogarnkowa – dość pracochłonna i czasochłonna, ale bardzo smaczna i sycąca.

Kugel przygotowuje się nie tylko z ziemniaków, lecz także makaronu - w wersji słodkiej i wytrawnej.

Kugel z żeberkami - przepis

3½ kg ziemniaków

½ kg żeberek

½ kg chudego surowego boczku

łyżka smalcu

2 średnie cebule

4 łyżki kaszy gryczanej

2 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz do smaku

Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Na smalcu podsmażamy boczek i żeberka (pokrojone w kostkę), dodajemy cebule drobno pokrojone. Czekamy, aż cebula się zeszkli.

Starte ziemniaki przekładamy do żaroodpornego naczynia lub emaliowanego garnka, dodajemy do nich podsmażony boczek, żeberka i cebulę, dokładnie mieszamy.

Dodajemy do całości (na wierzch) kaszę gryczaną, zalewamy szklanką wrzącej wody, dodajemy dwie łyżki mąki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy.

Przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy godzinę, po tym czasie znów zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i całość ma się zapiekać ok. 2 godzin.

Gotowy kugel podajemy na ciepło (można go odgrzewać). Świetnym dodatkiem do kugla są np. ogórki kiszone.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE