Kuchnia wegetariańska: 3 proste sosy do makaronu

2016-10-26 14:13

Makaron, przyrządzony ze smacznym, prostym sosem to świetny patent na szybki obiad albo ciepłą kolację, kiedy nie chce się długo gotować. Oto trzy sprawdzone przepisy na dania z makaronu.

kuchnia-wegetarianska-3-proste-sosy-do-makaronu.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sosy, które ożywią smak każdej zapiekanki makaronowej.

Spis treści

  1. Makaron ze szpinakiem
  2. Makaron z łososiem lub tuńczykiem
  3. Zapiekany makaron z sosem serowym

Makaron ze szpinakiem

Amatorów tego zielonego warzywa zapewne ucieszy wiadomość, że proponowany przez nas sos szpinakowo-serowy nadaje się doskonale także na farsz do naleśników i zapiekanek (np. quiche’a). W sezonie warto go robić ze świeżym szpinakiem, zimą można zrobić z mrożonym, niezbyt mocno rozdrobnionym. Składniki:

200 g makaronu w kształcie rurek

paczka mrożonego szpinaku lub 1 kg świeżego

150 g sera typu feta

ząbek czosnku

łyżka masła

sól

pieprz

maggi w płynie

Świeży szpinak przebrać, opłukać, wrzucić do rondla na rozgrzane masło i dusić kilka minut pod przykryciem, aż zmięknie.

Zdjąć przykrywkę i odparować szpinak (mrożony rozmrozić, przesmażyć na maśle i odparować).

Dodać przeciśnięty ząbek czosnku, przyprawić pieprzem i maggi, ewentualnie trochę posolić (nie za dużo, bo ser jest słony).

Ser pokroić w kosteczkę, dodać do szpinaku, podgrzewając lekko przemieszać. 

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać do szpinaku, wymieszać i wyłożyć na talerze.

Makaron z łososiem lub tuńczykiem

Do przyrządzenia tego sosu najlepiej nadaje się ryba w sosie własnym – lepiej nie dodawać takiej w oleju, ponieważ sos i tak jest bardzo sycący. Dla dbających o linię polecamy jogurt – ci, którzy nie muszą się oszczędzać, mogą użyć śmietany i nie żałować parmezanu. Smakosze mogą oczywiście użyć pieczonego łososia i odrobiny bulionu zamiast ryby i zalewy z puszki. Uwaga: pieprz powinien być świeżo mielony!

Składniki:

200 g makaronu (rurki, kokardki lub szerokie wstążki)

puszka łososia lub tuńczyka w zalewie (opcjonalnie 150 g łososia pieczonego i kilka łyżek bulionu)

duża cebula

4-5 łyżek jogurtu bałkańskiego lub śmietany 12 proc. do zup i sosów

2 łyżki startego parmezanu

sos sojowy

olej

sól

pieprz

szczypta tymianku

Rybę odcedzić, zalewę zachować (pieczoną rozdrobnić na małe kawałki). 

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju.

Dodać śmietanę lub jogurt, podgrzać (nie gotować, aby jogurt się nie zważył), przyprawić sosem sojowym, tymiankiem i pieprzem.

Na koniec dodać rybę, ponownie podgrzać, delikatnie przemieszać i ewentualnie rozrzedzić zalewą z puszki lub bulionem.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać parmezanem.

Zapiekany makaron z sosem serowym

Danie ma tę zaletę, że można je przygotować wcześniej i podgrzać w piekarniku w odpowiednim momencie - dlatego jest idealne na przyjęcie.

Składniki:

200 g makaronu kolanka lub innego krótkiego makaronu

2/3 szklanki mleka

½ szklanki kremówki

ząbek czosnku

180 g startego sera (np. cheddar lub ementaler i ewentualnie parmezan)

3 łyżki bułki tartej,

2 łyżki startego sera gruyère lub parmezanu,

łyżeczka oliwy

Makaron ugotować al dente (powinien stawiać lekki opór przy zgryzaniu). 

Mleko i kremówkę wlać do rondelka, dodać przeciśnięty czosnek, zagotować.

Zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut, po czym dodać starty ser i podgrzewać mieszając, aż ser się stopi.

Sos odstawić z ognia; gdy przestygnie, wymieszać z ugotowanym makaronem i przełożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia.

Bułkę tartą wymieszać z serem i oliwą, posypką przykryć wierzch zapiekanki. Zapiekać w temperaturze 200 st. C około 15 minut, aż wierzch się zrumieni.

Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Pasta Italiana... czyli makarony po włosku
Pytanie 1 z 8
Jak się nazwywa ostry sos pomidorowy z kaparami i anchois?
Zdjęcie