Kuchnia mazowiecka, kurpiowska, opoczyńska. Jakimi potrawami słynie każda z nich?

2016-09-22 14:39

Kuchnia Mazowsza to skrzyżowanie typowo warszawskiej kuchni salonowej z kuchnią kurpiowską i opoczyńską. Wszystkie te regionalne kuchnie ukształtowały się na obszarze dzisiejszych województw: mazowieckiego i łódzkiego. Teraz w tych rejonach dominują fast foody, ale jest kilka miejsc, gdzie zjemy słynną zalewajkę i inne potrawy typowe dla wymienionych regionów.

Kuchnia mazowiecka, kurpiowska, opoczyńska. Jakimi potrawami słynie każda z nich?
Autor: pixabay.com Kuchnia mazowiecka.

Spis treści

  1. Czym się charakteryzuje kuchnia mazowiecka, kurpiowska, opoczyńska (woj. mazowieckie i łódzkie)?
  2. Kurpiowszczyzna

Czym się charakteryzuje kuchnia mazowiecka, kurpiowska, opoczyńska (woj. mazowieckie i łódzkie)?

W tych regionach popularne były niegdyś zupy: żur, grzybowa, rosół z kury, czy zalewajka oraz podpłomyki z mąki. Inne charakterystyczne potrawy z Mazowsza to typowy warszawski karp po żydowsku z rodzynkami i migdałami oraz flaki warszawskie, czy sójka mazowiecka (rodzaj dużego pieroga faszerowanego kapustą i kaszą jaglaną z dodatkami). Wszystkie one teraz na nowo pojawiają się w regionalnych restauracjach. Słynna pańska skórka nadal dostępna jest tylko na cmentarzach w sezonie, czyli w listopadzie i grudniu.

Kurpiowszczyzna

Na Kurpie natomiast trzeba się wybrać, aby wypić kurpiowskie piwo kozicowe, wytwarzane według XVIII-wiecznej receptury. Podobnie z zakroczymskimi przetworami z wiśni podawanymi kiedyś na całym Mazowszu do mięs. Opoczyńską bombę, czyli kluski z tartych ziemniaków z suszonymi grzybami, kiszoną kapustą i dodanym mięsem można zjeść tylko w krainie opoczyńskiej.

Robert Sowa uważa, że kuchnia mazowiecka to dzisiaj mix kuchni polskiej z różnych regionów kraju. Zatem wystarczy pokręcić się po centrum stolicy, aby zjeść mazowiecki już dziś chłodnik, nereczki cielęce i móżdżek cielęcy, dziczyznę, pasztety i kaczki pieczone, wątróbkę z gęsi, gęś polską przyrządzana na kilka sposobów oraz nóżki w galarecie, barszcz czerwony zabielany i marynowaną polędwicę w sosie pieprzowym.

Polskie dania regionalne - czy wiesz skąd pochodzi ten przysmak?

Pytanie 1 z 10
Skąd pochodzi rogal marciński?
Rogal Marciński
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE