Które produkty mają wysoki indeks glikemiczny?
Diabetycy powinni unikać produktów o tzw. wysokim indeksie glikemicznym (IG), czyli takich, które szybko podwyższają poziom cukru w organizmie. Sprawdź, które produkty są bezpieczne dla cukrzyków, a z których powinni zrezygnować ze względu na wysoki indeks glikemiczny.
Spis treści
- Indeks glikemiczny - właściwa dieta
- Indeks glikemiczny - produkty nieprzetworzone
- Błonnik obniża poziom glukozy we krwi
- Indeks glikemiczny - skala
- Produkty, które szkodzą cukrzykom, bo mają wysoki indeks (powyżej 70)
- Produkty, które można jeść od czasu do czasu (średni indeks 55 - 70)
- Produkty o niskim indeksie glikemicznym (mniej niż 55)
Indeks glikemiczny - właściwa dieta
Właściwa dieta to jeden z ważniejszych elementów w terapii chorych na cukrzycę. Produkty o wysokim IG prowadzą nie tylko do wysokiego stężania cukru we krwi, ale też do utrzymywania się takiego stanu przez dłuższy czas. To zaś powoduje zaburzenia w pracy trzustki i otyłość, która dla cukrzyków może okazać się zabójcza.
Indeks glikemiczny - produkty nieprzetworzone
Warto wiedzieć, że IG produktów w ich naturalnej postaci jest znacznie niższy niż w postaci przetworzonej. I tak np. marchewka gotowana będzie miała wyższy IG niż surowa, a makaron ugotowany na półtwardo będzie zdrowszy niż ten rozgotowany.
Błonnik obniża poziom glukozy we krwi
Pełnoziarniste pieczywo i inne produkty, zawierające dużo błonnika, witamin i mikroelementów, mają zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi. Na obniżenie poziomu IG ma wpływ również stopień rozdrobnienia produktu, i tak np. ziemniaki puree mają wyższy IG niż te gotowane tradycyjnie.
Indeks glikemiczny - skala
Specjaliści od żywienia podzielili produkty nie tylko ze względu na ich kaloryczność, ale także na wysokość indeksu glikemicznego. Za niski uznaje się potrawy zawierające do 55 IG, średni – od 55 do 70 IG, za wysoki zaś wszystkie te produkty, których indeks glikemiczny wynosi powyżej 70.
Produkty, które szkodzą cukrzykom, bo mają wysoki indeks (powyżej 70)
napoje gazowane – 70 IG
ziemniaki gotowane – 70 IG
rogaliki – 70 IG
marchew gotowana – 80 IG
prażona kukurydza – 85 IG
miód – 87 IG
kleik ryżowy - 90 IG
ziemniaki smażone – 95 IG
piwo – 110 IG
Produkty, które można jeść od czasu do czasu (średni indeks 55 - 70)
ryż basmati – 50 IG
spaghetti – 55 IG
brzoskwinie z puszki – 55 IG
chleb pełnoziarnisty – 65 IG
owsianka gotowana – 60 IG
lody słodzone cukrem – 60 IG
pizza - 60 IG
ziemniaki w mundurkach – 65 IG
buraki gotowane – 65 IG
rodzynki – 65 IG
dżem słodzony cukrem – 65 IG
Produkty o niskim indeksie glikemicznym (mniej niż 55)
cebula – 15 IG
orzechy i migdały – 15 IG
soja – 15 IG
ogórki – 15 IG
pomidory - 15 IG
czekolada gorzka (powyżej 80 proc. kakao) – 20 IG
surowa marchewka – 30 IG
twaróg odtłuszczony - 30 IG
mleko odtłuszczone – 32 IG
pieczywo chrupkie - 35 IG
jogurt owocowy – 36 IG
płatki śniadaniowe - 45 IG