Które produkty mają wysoki indeks glikemiczny?

2016-08-10 14:22

Diabetycy powinni unikać produktów o tzw. wysokim indeksie glikemicznym (IG), czyli takich, które szybko podwyższają poziom cukru w organizmie. Sprawdź, które produkty są bezpieczne dla cukrzyków, a z których powinni zrezygnować ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Które produkty mają wysoki indeks glikemiczny?
Autor: pixabay.com Chrupkie pieczywo ma niski indeks glikemiczny, więc diabetycy mogą je jeść bez obaw.

Spis treści

  1. Indeks glikemiczny - właściwa dieta
  2. Indeks glikemiczny - produkty nieprzetworzone
  3. Błonnik obniża poziom glukozy we krwi
  4. Indeks glikemiczny - skala
  5. Produkty, które szkodzą cukrzykom, bo mają wysoki indeks (powyżej 70)
  6. Produkty, które można jeść od czasu do czasu (średni indeks 55 - 70)
  7. Produkty o niskim indeksie glikemicznym (mniej niż 55)

Indeks glikemiczny - właściwa dieta

Właściwa dieta to jeden z ważniejszych elementów w terapii chorych na cukrzycę. Produkty o wysokim IG prowadzą nie tylko do wysokiego stężania cukru we krwi, ale też do utrzymywania się takiego stanu przez dłuższy czas. To zaś powoduje zaburzenia w pracy trzustki i otyłość, która dla cukrzyków może okazać się zabójcza.

Indeks glikemiczny - produkty nieprzetworzone

Warto wiedzieć, że IG produktów w ich naturalnej postaci jest znacznie niższy niż w postaci przetworzonej. I tak np. marchewka gotowana będzie miała wyższy IG niż surowa, a makaron ugotowany na półtwardo będzie zdrowszy niż ten rozgotowany.

Błonnik obniża poziom glukozy we krwi

Pełnoziarniste pieczywo i inne produkty, zawierające dużo błonnika, witamin i mikroelementów, mają zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi. Na obniżenie poziomu IG ma wpływ również stopień rozdrobnienia produktu, i tak np. ziemniaki puree mają wyższy IG niż te gotowane tradycyjnie.

Indeks glikemiczny - skala

Specjaliści od żywienia podzielili produkty nie tylko ze względu na ich kaloryczność, ale także na wysokość indeksu glikemicznego. Za niski uznaje się potrawy zawierające do 55 IG, średni – od 55 do 70 IG, za wysoki zaś wszystkie te produkty, których indeks glikemiczny wynosi powyżej 70.

Produkty, które szkodzą cukrzykom, bo mają wysoki indeks (powyżej 70)

napoje gazowane – 70 IG

ziemniaki gotowane – 70 IG

rogaliki – 70 IG

marchew gotowana – 80 IG

prażona kukurydza – 85 IG

miód – 87 IG

kleik ryżowy - 90 IG

ziemniaki smażone – 95 IG

piwo – 110 IG

Produkty, które można jeść od czasu do czasu (średni indeks 55 - 70)

ryż basmati – 50 IG

spaghetti – 55 IG

brzoskwinie z puszki – 55 IG

chleb pełnoziarnisty – 65 IG

owsianka gotowana – 60 IG

lody słodzone cukrem – 60 IG

pizza - 60 IG

ziemniaki w mundurkach – 65 IG

buraki gotowane – 65 IG

rodzynki – 65 IG

dżem słodzony cukrem – 65 IG

Produkty o niskim indeksie glikemicznym (mniej niż 55)

cebula – 15 IG

orzechy i migdały – 15 IG

soja – 15 IG

ogórki – 15 IG

pomidory - 15 IG

czekolada gorzka (powyżej 80 proc. kakao) – 20 IG

surowa marchewka – 30 IG

twaróg odtłuszczony - 30 IG

mleko odtłuszczone – 32 IG

pieczywo chrupkie - 35 IG

jogurt owocowy – 36 IG

płatki śniadaniowe - 45 IG