Konserwowanie owoców cukrem - czym jest? Jakie ma zalety?
Konserwowanie owoców cukrem to najpopularniejsza metoda ich przetwarzania. Wystarczy po prostu zasypać nim surowe owoce - w ten sposób zachowają bogactwo witamin.
Spis treści
- Jakie owoce warto jest utrwalać cukrem?
- W jakich przetworach jest najwięcej cukru?
- Jakie przetwory zawierają najmniej cukru?
Jakie owoce warto jest utrwalać cukrem?
W cukrze warto utrwalać te owoce, które mają najwięcej witaminy C (porzeczki, poziomki, maliny i truskawki). Należy jednak pamiętać, że jeżeli chcemy przechowywać owoce dłużej to należy poddać je jeszcze obróbce termicznej, czyli zapasteryzować.
W jakich przetworach jest najwięcej cukru?
Najwięcej cukru jest w konfiturach - smażonych powoli, nawet przez kilka dni. Owoce w konfiturach powinny być całe, szkliste, jędrne, niepomarszczone, a przy tym równomiernie rozłożone w gęstym, klarownym syropie.
Mniej cukru mają dżemy - przyrządza się je z 1 lub z kilku rodzajów owoców. W dobrym dżemie część owoców powinna zostać w całości.
Jakie przetwory zawierają najmniej cukru?
Najmniej cukru mają soki i galaretki przyrządzane z soków owocowych, które mają dużo pektyn (porzeczki, jeżyny, pigwy, jabłka). Do smaku często łączy się z owocami ubogimi w pektyny.
Soki, ze względu na sposób przygotowywania, dzielimy na:
soki owocowe pitne - można je rozcieńczać wodą i dosładzać
soki galaretujące - służą do przyrządzania galaretek
syropy - dodatek do deserów i herbaty