Koktajle warzywne na wiosnę: jak zrobić bomby witaminowe?
Koktajle warzywne dostarczają niezbędnych witamin i mikroelementów, w dodatku są bardzo sycące. Jak przygotować pyszne i zdrowe bomby witaminowe?
Spis treści
Koktajle warzywne - właściwości
Koktajle warzywne to wiosenny hit i najlepszy sposób na dodanie sobie energii. Jeśli dopadło cię przesilenie wiosenne, budzisz się zmęczona, nie masz siły na wykonywanie codziennych obowiązków i najchętniej wolne czas spędzałabyś w łóżku, pod ciepłą kołdrą, zacznij pić koktajle warzywne. Dzięki nim odzyskasz utraconą energię, uzupełnisz brakujące składniki odżywcze i z radością będziesz witała każdy poranek!
Koktajle warzywne - po co pić
Koktajle warzywne nie tylko wzmacniają organizm, ale również oczyszczają go z toksyn. Przyznaj się, że w zimę sobie folgowałaś, a brak słońca i ciemność za oknem zajadałaś czekoladą i masą niezdrowych przekąsek, prawda? Teraz jest więc najlepszy moment na to, by usunąć z organizmu wszystkie szkodliwe substancje i zacząć się przygotowywać do wiosennych aktywności. Plany rozpoczęcia wiosennych joggingów czy codziennej jazdy na rowerze na nic się zdadzą, jeśli nie będziesz miała siły, żeby je zrealizować. A tę odzyskasz, gdy zaczniesz pić koktajle warzywne. Przekonałam?
Koktajle warzywne - jak zrobić
Przygotowanie koktajli warzywnych jest banalnie proste. Musisz się zastanowić, które warzywa lubisz, kupić je, umyć, obrać, a potem zblendować. I to wszystko! Najlepiej jest eksperymentować i codziennie zmieniać przepisy: raz zrobić koktajl marchwiowo-pomarańczowy, kolejnego dnia buraczano-jabłkowy, a jeszcze innego szpinakowo-pietruszkowy. Dodawaj do nich mleko sojowe, jogurty naturalne czy kefiry, wrzucaj jagody goji, nasiona chia, suszoną aronię, żurawinę, siemię lniane, płatki owsiane itp. Dzięki temu wzmocnisz swój organizm, rozświetlisz cerę i nabierzesz energii do życia!