Klopsiki drobiowe z tartymi ziemniakami: oszczędny przepis
Klopsiki drobiowe z tartymi ziemniakami to oszczędny przepis na pyszne danie obiadowe. Spoiwem puszystych klopsików są tu tarte ziemniaki oraz jajko. Smaczne pulpeciki zanurzone w pomidorowym sosie będą smakowały wszystkim domownikom.
Klopsiki drobiowe z tartymi ziemniakami to oszczędny przepis na sycący posiłek. Najlepiej smakują z makaronem.
Można klopsiki przygotować wcześniej. Wyłożyć na ugotowany makaron, posypać startym serem i zapiec w piekarniku.
Składniki dla 4 osób:
750 g mielonego mięsa drobiowego
1,5 szklanki surowych ziemniaków startych, jak na placki ziemniaczane, i odsączonych
1 jajko
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
tarta bułka do panierowania
sól i pieprz
olej do smażenia
250 ml przecieru pomidorowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano lub 2 łyżeczki świeżego i posiekanego
1 łyżeczka suszonej bazylii lub 2 łyżeczki świeżej i posiekanej
Mięso wymieszać z tartymi ziemniakami, jajkiem, oregano i ziołami prowansalskimi.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w tartej bułce, a następnie obrumienić na tłuszczu.
Dodać posiekaną cebulę i drobno pokrojony czosnek, smażyć do zeszklenia.
Dodać przecier pomidorowy, oregano i bazylię, dusić 15 minut.
Posolić i popieprzyć do smaku.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek