Klopsiki drobiowe z tartymi ziemniakami: oszczędny przepis

2019-06-02 9:58

Klopsiki drobiowe z tartymi ziemniakami to oszczędny przepis na pyszne danie obiadowe. Spoiwem puszystych klopsików są tu tarte ziemniaki oraz jajko. Smaczne pulpeciki zanurzone w pomidorowym sosie będą smakowały wszystkim domownikom. 

Klopsiki drobiowe z tartymi ziemniakami
Autor: Shutterstock Klopsiki drobiowe w pomidorowym sosie skradną serca całej rodziny
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Klopsiki drobiowe z tartymi ziemniakami to oszczędny przepis na sycący posiłek. Najlepiej smakują z makaronem.

Można klopsiki przygotować wcześniej. Wyłożyć na ugotowany makaron, posypać startym serem i zapiec w piekarniku. 

Składniki dla 4 osób:

750 g mielonego mięsa drobiowego

1,5 szklanki surowych ziemniaków startych, jak na placki ziemniaczane, i odsączonych

1 jajko

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka ziół prowansalskich

tarta bułka do panierowania

sól i pieprz

olej do smażenia

250 ml przecieru pomidorowego

2 cebule

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano lub 2 łyżeczki świeżego i posiekanego

1 łyżeczka suszonej bazylii lub 2 łyżeczki świeżej i posiekanej

Mięso wymieszać z tartymi ziemniakami, jajkiem, oregano i ziołami prowansalskimi. 

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w tartej bułce, a następnie obrumienić na tłuszczu.

Dodać posiekaną cebulę i drobno pokrojony czosnek, smażyć do zeszklenia.

Dodać przecier pomidorowy, oregano i bazylię, dusić 15 minut. 

Posolić i popieprzyć do smaku. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek