Spis treści
Chorizo na zimno
Kiełbasa chorizo świetnie sprawdza się jako przekąska lub tzw. czekadełko podawane na imprezie. Chorizo pokrojoną w cienkie plasterki można ułożyć obok kawałków sera żółtego, koziego, dużych oliwek, suszonych pomidorów lub kaparów. Do tego podać pokrojony chleb lub bułkę z przyprawami i czosnkiem. Do takiego zestawu warto zaserwować również oliwę z oliwek z dużą kroplą octu balsamicznego, w którym maczane będzie pieczywo.
Chorizo na ciepło
Chorizo jest pyszne w zapiekance z warzywami i cypryjskim serem halloumi.
Chorizo dobrze smakuje również na klasycznych grzankach zrobionych w piecyku z serem żółtym i papryką. Na szybki lunch możemy ją podać podsmażoną na patelni z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką lub salsą pomidorową.
Chorizo w Hiszpanii chętnie dodawana jest także do wszelkiej maści omletów i jajecznic. W takim towarzystwie świetnie komponuje się z cebulą, pomidorami, a nawet czerwoną fasolą.