Kiełbasa chorizo na ciepło i na zimno: pomysły na hiszpańskie dania

2016-08-03 10:25

Chorizo to hiszpański przysmak, który coraz częściej możemy spotkać na półce z kiełbasami w polskich sklepach. Wyrazisty i oryginalny smak chorizo warto wprowadzić do domowych dań. Oto pomysły na hiszpańskie dania z kiełbasą chorizo w roli głównej.

kielbasa-chorizo-na-cieplo-i-na-zimno-2-przepisy-na.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kiełbasę chorizo coraz łatwiej kupić w polskich sklepach. Zwykle dostępna jest w wersji klasycznej oraz bardziej pikantnej

Spis treści

  1. Chorizo na zimno
  2. Chorizo na ciepło

Chorizo na zimno

Kiełbasa chorizo świetnie sprawdza się jako przekąska lub tzw. czekadełko podawane na imprezie. Chorizo pokrojoną w cienkie plasterki można ułożyć obok kawałków sera żółtego, koziego, dużych oliwek, suszonych pomidorów lub kaparów. Do tego podać pokrojony chleb lub bułkę z przyprawami i czosnkiem. Do takiego zestawu warto zaserwować również oliwę z oliwek z dużą kroplą octu balsamicznego, w którym maczane będzie pieczywo.

Chorizo na ciepło

Chorizo jest pyszne w zapiekance z warzywami i cypryjskim serem halloumi.

Chorizo dobrze smakuje również na klasycznych grzankach zrobionych w piecyku z serem żółtym i papryką. Na szybki lunch możemy ją podać podsmażoną na patelni z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką lub salsą pomidorową.

Chorizo w Hiszpanii chętnie dodawana jest także do wszelkiej maści omletów i jajecznic. W takim towarzystwie świetnie komponuje się z cebulą, pomidorami, a nawet czerwoną fasolą.