Kawa - jak i w czym ją zaparzać? Jak dobrze przygotować kawę?
Kawa może być przygotowana na wiele sposobów. Jedni wolą zalać odmierzoną ilość wrzątkiem, inni przygotowują ją w tygielku lub po prostu wciskają odpowiedni guzik w ekspresie. Podpowiadamy, jak zaparzyć kawę w zaparzaczu, aby wydobyć aromat i nie stracić tego, co jest w niej najcenniejsze – kofeiny. Jak dobrze zaparzyć kawę?
Spis treści
Kawa, kawa, kawa...
Zimna i orzeźwiająca - grecka kawa frappe, mleczna z odrobiną syropu - włoska kawa latte, mocna z bitą śmietaną, posypana sproszkowaną czekoladą - kawa po wiedeńsku, a może kawa z alkoholem - po irlandzku? Brzmi obłędnie. Nie trzeba od razu iść do kawiarni, żeby ich spróbować. Wystarczy kuchenka, ciśnieniowy zaparzacz i trochę czasu na kawowe eksperymenty.
Zaparzacz ciśnieniowy
Aby móc delektować się w domowym zaciszu dobrą kawą, za niewielkie pieniądze (około 150 zł) możemy kupić sprzęt, który posłuży nam wiele lat.
Zasada działania
Zaparzacz do kawy składa się z trzech części: zbiorniczka, w którym znajduje się gotowy napój, lejka z sitkiem, do którego wsypywana jest kawa, oraz dolnego zbiorniczka, w którym znajduje się wrząca woda. Zasada działania zaparzacza jest bardzo prosta: para wodna wypycha wodę przez lejek ku górze, wrzątek przechodzi przez kawę i gotowy napój zbiera się w górnym zbiorniczku.
Gotowa kawa
Tak przygotowana kawa jest mocna i bardzo aromatyczna. Nie zawiera szkodliwego pyłu, który zakwasza i powoduje, że osoby mające problemy z żołądkiem odczuwają zgagę. Można ją wypić samą, dodać cukru, cynamonu, dopełnić spienionym mlekiem lub ulubionym syropem.