Kawa - jak i w czym ją zaparzać? Jak dobrze przygotować kawę?

2016-09-15 14:16

Kawa może być przygotowana na wiele sposobów. Jedni wolą zalać odmierzoną ilość wrzątkiem, inni przygotowują ją w tygielku lub po prostu wciskają odpowiedni guzik w ekspresie. Podpowiadamy, jak zaparzyć kawę w zaparzaczu, aby wydobyć aromat i nie stracić tego, co jest w niej najcenniejsze – kofeiny. Jak dobrze zaparzyć kawę?

kawa.jpg
Autor: pixabay.com Kawa - ulubiony poranny napój wielu Polaków.

Spis treści

  1. Kawa, kawa, kawa...
  2. Zaparzacz ciśnieniowy
  3. Zasada działania
  4. Gotowa kawa

Kawa, kawa, kawa...

Zimna i orzeźwiająca - grecka kawa frappe, mleczna z odrobiną syropu - włoska kawa latte, mocna z bitą śmietaną, posypana sproszkowaną czekoladą - kawa po wiedeńsku, a może kawa z alkoholem - po irlandzku? Brzmi obłędnie. Nie trzeba od razu iść do kawiarni, żeby ich spróbować. Wystarczy kuchenka, ciśnieniowy zaparzacz i trochę czasu na kawowe eksperymenty.

Zaparzacz ciśnieniowy

Aby móc delektować się w domowym zaciszu dobrą kawą, za niewielkie pieniądze (około 150 zł) możemy kupić sprzęt, który posłuży nam wiele lat.

Zasada działania

Zaparzacz do kawy składa się z trzech części: zbiorniczka, w którym znajduje się gotowy napój, lejka z sitkiem, do którego wsypywana jest kawa, oraz dolnego zbiorniczka, w którym znajduje się wrząca woda. Zasada działania zaparzacza jest bardzo prosta: para wodna wypycha wodę przez lejek ku górze, wrzątek przechodzi przez kawę i gotowy napój zbiera się w górnym zbiorniczku.

Gotowa kawa

Tak przygotowana kawa jest mocna i bardzo aromatyczna. Nie zawiera szkodliwego pyłu, który zakwasza i powoduje, że osoby mające problemy z żołądkiem odczuwają zgagę. Można ją wypić samą, dodać cukru, cynamonu, dopełnić spienionym mlekiem lub ulubionym syropem.

Coffee time is anytime? Jak zaparzyć taką kawę?

Pytanie 1 z 10
Espresso to
Kawa