Kapsalon - jak go udoskonalić? Rady Agaty Wojdy

2018-03-13 10:04

Kapsalon to popularne holenderskie danie, które podbiło i polskie podniebienia. Jak zwykłego kurczaka z frytkami (nietypowo podanego) zmienić w oryginalne danie radzi Agata Wojda, szefowa kuchni hotelu Bellotto i gwiazda kulinarnego programu Smaki Agaty!  Poznaj  najprostszy przepis na kapsalon i naucz się go modyfikować! Kapsalon - jak zrobić w domu modny holenderski fast food

Kapsalon - jak go udoskonalić? Rady Agaty Wojdy
Autor: Shutterstock Kapsalon to potrawa, którą można poddać wielu modyfikacjom - z korzyścią dla jej smaku. Wystarczy skorzystać z rad Agaty Wojdy.

Kapsalon niekoniecznie musimy przygotować z kurczakiem. Wiem, kurczak jest niedrogi i łatwy w przyrządzeniu, ale warto do przygotowania kapsalonu skorzystać z innych rodzajów mięsa. Jeśli zamiast  wędlin pieczemy mięso  - to  jego kawałki możemy użyć do przygotowania tego dania.

Wypiekamy tradycyjnie schab karkowy lub jagnięcą łopatkę w dużym kawałku doprawioną  czosnkiem, papryką suszoną, mieszanką orientalnych ziół. Kroimy dopiero, gdy mięso jest już zimne i tak jak kebab, czyli na bardzo cienkie plastry.

Oryginalnie składnikiem kapsalonu  są frytki, ale spróbujmy przygotować to danie z pieczonymi ziemniakami, bez używania frytkownicy. Podgotowane ziemniaki kroimy w grubą kostkę, którą delikatnie mieszamy z papryką, oliwą, rozmarynem i solą morską. Rumienimy na złoto w nagrzanym do 200ºC piekarniku, przez 20 minut.

Dodajemy mięso i ser typu gouda, ementaler, gruyere, czyli te z zawyżoną ilością tłuszczu. Możemy zmienić ten ser na owczy typu feta lub bryndza - szczególnie gdy  do przygotowania dania użylismy jagnięciny.

Doskonałym dodatkiem jest dołożenie łyżki gotowego ajwaru czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana.  

Sos jogurtowy doprawiamy kuminem (nie mylić z kminkiem), drobno posiekaną czerwoną cebulą i świeżo wciśniętym ząbkiem czosnku. Furorę w takich sosach robi dodatek świeżej mięty - ułatwia trawienie i podkręca smak.

U mnie wśród kawałków mięsa pojawi się dodatek marynowanej, zielonej papryczki jalapegno.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE