Kapsalon niekoniecznie musimy przygotować z kurczakiem. Wiem, kurczak jest niedrogi i łatwy w przyrządzeniu, ale warto do przygotowania kapsalonu skorzystać z innych rodzajów mięsa. Jeśli zamiast wędlin pieczemy mięso - to jego kawałki możemy użyć do przygotowania tego dania.
Wypiekamy tradycyjnie schab karkowy lub jagnięcą łopatkę w dużym kawałku doprawioną czosnkiem, papryką suszoną, mieszanką orientalnych ziół. Kroimy dopiero, gdy mięso jest już zimne i tak jak kebab, czyli na bardzo cienkie plastry.
Oryginalnie składnikiem kapsalonu są frytki, ale spróbujmy przygotować to danie z pieczonymi ziemniakami, bez używania frytkownicy. Podgotowane ziemniaki kroimy w grubą kostkę, którą delikatnie mieszamy z papryką, oliwą, rozmarynem i solą morską. Rumienimy na złoto w nagrzanym do 200ºC piekarniku, przez 20 minut.
Dodajemy mięso i ser typu gouda, ementaler, gruyere, czyli te z zawyżoną ilością tłuszczu. Możemy zmienić ten ser na owczy typu feta lub bryndza - szczególnie gdy do przygotowania dania użylismy jagnięciny.
Doskonałym dodatkiem jest dołożenie łyżki gotowego ajwaru czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana.
Sos jogurtowy doprawiamy kuminem (nie mylić z kminkiem), drobno posiekaną czerwoną cebulą i świeżo wciśniętym ząbkiem czosnku. Furorę w takich sosach robi dodatek świeżej mięty - ułatwia trawienie i podkręca smak.
U mnie wśród kawałków mięsa pojawi się dodatek marynowanej, zielonej papryczki jalapegno.