Jakie jabłka do kaczki - z jakimi jabłkami piec kaczkę?

2022-04-12 11:39

Jakie jabłka do kaczki? Jakie jabłka wybrać, by upieczona z nimi kaczka była cudownie soczysta i smaczna? Czy rodzaj jabłek ma znaczenie?

Jakie jabłka do kaczki - z jakimi jabłkami piec kaczkę?
Autor: Shutterstock Jakie jabłka do kaczki - na pewno kwaśne

Jakie jabłka do kaczki?

Kaczka z jabłkami to klasyczne danie, za granicą uznawane za typowo polskie. Pyszne soczyste mięso, pachnące majerankiem, z rumianą skórką i z kawałkami upieczonych w kaczym tłuszczu jabłek - to jest  to, co lubią chyba wszyscy mięsożercy. Jak osiągnąć taki efekt? Dlaczego dobór odmiany jabłek ma znaczenie?

Mięso z kaczki bywa suche, zwłaszcza, gdy wybieramy kaczkę z wolnego chowu, taką która chodziła i pływała. Jej mięso będzie ciemniejsze niż to z kaczek hodowlanych, a tłuszczu będzie znacznie mniej. Wtedy warto taką kaczkę zamarynować w winie lub cydrze. Dodatek kwaśnych substancji powoduje kruszenie mięsa, nasącza je też odpowiednim aromatem.

Jabłka do kaczki powinny być więc kwaśne i twarde - idealne są jabłka starych odmian, takie jak antonówka, szara i złota reneta, boiken i piękna z boskoop

jabłka do kaczki - antonówka
Autor: Shutterstock

Antonówka to jabłko idealne na szarlotkę, do nadziewania kaczki i innych mięs. Jednak tylko wtedy, gdy jest mało dojrzała, bo dojrzałe antonówki są już miękkie i soczyste. Poza tym, antonówki nie nadają się do długiego przechowywania, od września już trudno je kupić, a zimą są niedostępne.

jabłka do kaczki - reneta
Autor: Shutterstock

Szara i złota reneta to jabłka starych odmian, o zwartym, twardym i kwaskowatym miąższu. Idealnie nadają się na szarlotkę. Świetnie nadają się też do nadziewania mięsa - nie tylko kaczki, doskonale pasują też do wieprzowiny i kurczaka. Można je też dłużej przechowywać niż antonówki - można je kupić nawet w połowie zimy. Jednak to już rzadkie stare odmiany, których nie kupimy w supermarketach - jedynie na targu.

jabłka do kaczki - boiken
Autor: Shutterstock

Boikeny to jabłka kwaskowate, też starej odmiany, ale nieco dostępniejsze niż renety i antonówki. Mają nieco mniej zawarty miąższ niż renety, ale także można je wykorzystać do nadziewania kaczki - nie rozgotowują się na miazgę podczas pieczenia.

jabłka do kaczki - boskoop
Autor: Shutterstock

Jabłka o uroczej nazwie Piękna z Boskoop, popularnie zwane boskopami, to jabłka kwaśne, o dość długim czasie przechowywania. Można je więc, podobnie jak boikeny, kupić także zimą. Nie są tak kwaśne i zwarte jak renety, ale mimo to nadają się do nadziewania mięs.

Oczywiście, w przypadku braku możliwości kupna jabłek z wyżej wymienionych odmian, możemy nadziać kaczkę innymi jabłkami, musimy jednak liczyć się z faktem, że podczas pieczenia rozgotują się nam wewnątrz kaczej tuszki. Dlatego radzimy wybierać jabłka jak najtwardsze, wręcz niedojrzałe i najkwaśniejszych odmian.

Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE