Jakie grzyby nadają się do mrożenia?

2016-08-17 11:47

Grzyby mrożone zachowują najwięcej smaku i aromatu. Czy każdy rodzaj grzybów nadaje się do mrożenie? Jakie grzyby można mrozić?

jakie-grzyby-nadaja-sie-do-mrozenia.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Do mrożenia należy użyć szlachetnych gatunków grzybów

Mrożone grzyby najlepiej zachowują wartości smakowe i nie tracą swojego aromatu. Jeżeli planujemy zamrozić grzybowe zbiory, skoncentrujmy się na grzybach najlepszej jakości. Tylko grzyby obgotowane i świeże możemy mrozić.

Mrożenie grzybów

Po pierwsze, oczyszczone i umyte grzyby należy włożyć do wrzącej, osolonej i lekko zakwaszonej wody i gotować 10 minut. Po drugie, schłodzone i osuszone zamraża się w zamrażarce. Grzyby obgotowane są mniej łamliwe.

Maślaki, koźlaki, kurki i borowiki najlepiej zamrażać surowe. Trzeba je przedtem starannie oczyścić. Grzybów, które mają być zamrożone na surowo, nie trzeba myć.

Po trzecie, co bardzo istotne - jeżeli zdecydujemy się na mrożenie grzybów, napiszmy na opakowaniu, kiedy to zrobiliśmy. Grzyby mrożone można przechowywać tylko 6 miesięcy. Bardzo ważne! Raz rozmrożone grzyby nie mogą być także zamrożone ponownie.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE