Jakie alkohole można produkować domowymi sposobami? Przepis na chlebówkę
Domowe przetwórstwo to nie tylko konfitury, dżemy i kompoty. Istnieje wiele prostych przepisów na pyszne alkohole domowej roboty. Do ich wyrobu nie potrzebny jest specjalistyczny sprzęt. Wystarczą dobre chęci i szczypta talentu kulinarnego.
Napoje alkoholowe możesz przyrządzić na bazie świeżych i suszonych owoców, które lubisz, chleba, nasion oraz wielu łatwo dostępnych składników - takich jak cukier, spirytus i wódka. Nie wymaga to poważnych inwestycji, ale warto zaopatrzyć się w porządny gąsior.
Przepisy prawne zezwalają na domowe przetwarzanie alkoholu na własny użytek. Jednak zawsze korzystaj ze spirytusu i wódki zakupionych legalnie, podlegających akcyzie! W domu możesz zrobić nalewki, wina, a nawet piwa. To zabawa dla cierpliwych, ponieważ im dłuższy czas leżakowania, tym wykwintniejszy smak naszego wyrobu.
Jest to dobra alternatywa dla panów, którzy uważają gotowanie za mało męskie zajęcie, a chcą zaimponować znajomym przetworami własnej roboty. Warto zajrzeć do fachowej literatury, jeżeli chcemy uczynić przyrządzanie domowego alkoholu naszym prawdziwym hobby.
Oto nalewka na start, która nie zniechęci cię do dalszych eksperymentów.
Chlebówka na szybko – łatwy przepis na napój o mocnym, korzennym smaku
0,5 l czystej wódki (45%)
3 kromki wypieczonego razowego chleba miodowego
Chleb pokroić w kostkę.
Włożyć chleb na blachę do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i zrumienić.
Grzanki wsypać do butelki, zalać wódką i odstawić na tydzień w ciemne miejsce.
Przecedzić płyn przez papierowy filtr do kawy.
Przelać alkohol do butelek i odstawić na 3 dni.
Po tym czasie jeszcze raz przefiltrować nalewkę, jeśli pozostanie mętna.