Jaka jest kuchnia małopolska i podkarpacka?
Kuchnia małopolska to w dużej mierze dawna kuchnia galicyjska. Wywarła na nią wpływ kultura austriacka oraz podkarpacka kuchnia góralska. Najsłynniejsza zupa to barszcz biały z parzoną kiełbasą, z mięs zaś - schab w śliwkach. Na słodko bułeczki z powidłami oraz austriacki tort Sachera i piszinger, czyli torcik z wafelków i czekoladowej masy.
Spis treści
- Charakterystyczne dania kuchni małopolskiej i podkarpackiej
- Tu znajdziesz regionalne potrawy kuchni małopolskiej i podkarpackiej:
Charakterystyczne dania kuchni małopolskiej i podkarpackiej
Kuchnia Małopolska i Podkarpacka to mieszanka kuchni galicyjskiej i góralskiej. Z dań wchodzących w jej skład słynne są: krakowska maczanka – z schabu lub karkówki, kiełbasa lisiecka, barszcz biały z parzoną kiełbasą, polewka z suszonych prawdziwków i żur z chrzanem. Na słodko jada się w Małopolsce bułki z powidłami, austriacki tort Sachera, piszinger oraz babkę z kaszy z bakaliami. Konfitury z wiśni i jagód je się tu na śniadanie, podawane np. z gorącym mlekiem. Śliwki suszone i konfitury ze śliwek służą do glazurowania mięs, np. schabu w śliwkach.
Tu znajdziesz regionalne potrawy kuchni małopolskiej i podkarpackiej:
Restauracja Ogniem i Mieczem, pl. Serkowskiego 7, Kraków;
Restauracja Panorama, Podzwierzyniec 41 w Łańcucie;
Restauracja Dymarka w Dąbrówkach 431, 37 -100 Łańcut;