Jak zrobić wino domowe krok po kroku

2016-08-11 12:02

Sądzisz, że wino z winogron trudno jest zrobić w domu? Nic bardziej mylnego! Wystarczy poznać podstawowe pojęcia, zaopatrzyć się odpowiednio i mieć trochę cierpliwości. Zobacz krok po kroku jak zrobić wino domowe.

jak_zrobic_wino_w_domowe.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dobrze zrobione wino domowe może być ozdobą każdego przyjęcia

Spis treści

  1. Słownik winiarza
  2. DOMOWE WINO: Co jest potrzebne żeby zrobić?
  3. Matka drożdżowa
  4. Jak przechowywać domowe wino, żeby się nie zepsuło?

W winie najważniejsze są owoce i drożdże. Postaraj się o składniki dobrej jakości, a po profesjonalny sprzęt udaj się do sklepu winiarskiego lub poszukaj okazji w internecie. Jeśli nie chcesz wyjść na winiarskiego żółtodzioba, zapoznaj się też ze słownikiem winiarza.

Słownik winiarza

brzeczka - miód rozpuszczony w wodzie

bukiet - ogół aromatów i smaków

kiper - osoba oceniająca jakoś wina

klarowanie - usuwanie zmętnienia płynu

kupażowanie - mieszanie różnych gatunków win dla uzyskania ciekawszego smaku

maderyzacja - dojrzewanie na świeżym powietrzu w beczułkach (tradycja portugalska)

moszcz - świeży, wyciśnięty sok z owoców

nastaw - sok owocowy zmieszany z drożdżami, cukrem i pozostałymi składnikami

DOMOWE WINO: Co jest potrzebne żeby zrobić?

Bibuła filtracyjna lub papierowy filtr do kawy

Butelki o długich szyjkach (mogą być wyparzone butelki po winie sklepowym)

Cukier z buraków rozpuszczony w przegotowanej wodzie, tzw syrop cukrowy

Dojrzałe, nigdy robaczywe owoce

Emaliowane naczynia

Gąsior bądź butla (minimum 15 litrów), najlepiej osłonięta wiklinowym koszem chroniącym szkło przed stłuczeniem

Korek z rurką fermentacyjną

Lejek, najlepiej plastikowy

Nierdzewny nóż

Rurka gumowa do ściągania wina

Sokownik lub sokowirówka

Specjalne drożdże winne, nie piwne, kupione wraz z pożywką dla drożdży

Źródlana woda

Matka drożdżowa

Kilka dni przed produkcją wina robimy matkę drożdżową. Do butelki o pojemności 0,25 l wkładamy porcję drożdży winiarskich i zalewamy je uprzednio zagotowaną, ostudzoną wodą źródlaną (ok 0,25 l). Butelkę zatykamy watą. Po 24 godzinach dodajemy pół łyżeczki cukru, zatykamy butelkę i stawiamy ją w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Drożdże zaczynają się rozmnażać i po 4 dniach matka drożdżowa jest gotowa.

Jak przechowywać domowe wino, żeby się nie zepsuło?

Jeśli nie jesteś posiadaczem piwniczki, zorganizuj w swoim domu zaciemnione miejsce do przechowywania samodzielnie przyrządzonych trunków. Wina białe przechowuj w temperaturze ok. 11 stopni, natomiast czerwone 14-18 st. Wtedy alkohol nie straci swego wyjątkowego aromatu.