Jak zrobić wino domowe krok po kroku

2016-08-11 12:02

Sądzisz, że wino z winogron trudno jest zrobić w domu? Nic bardziej mylnego! Wystarczy poznać podstawowe pojęcia, zaopatrzyć się odpowiednio i mieć trochę cierpliwości. Zobacz krok po kroku jak zrobić wino domowe.

jak_zrobic_wino_w_domowe.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dobrze zrobione wino domowe może być ozdobą każdego przyjęcia

Spis treści

  1. Słownik winiarza
  2. DOMOWE WINO: Co jest potrzebne żeby zrobić?
  3. Matka drożdżowa
  4. Jak przechowywać domowe wino, żeby się nie zepsuło?

W winie najważniejsze są owoce i drożdże. Postaraj się o składniki dobrej jakości, a po profesjonalny sprzęt udaj się do sklepu winiarskiego lub poszukaj okazji w internecie. Jeśli nie chcesz wyjść na winiarskiego żółtodzioba, zapoznaj się też ze słownikiem winiarza.

Słownik winiarza

brzeczka - miód rozpuszczony w wodzie

bukiet - ogół aromatów i smaków

kiper - osoba oceniająca jakoś wina

klarowanie - usuwanie zmętnienia płynu

kupażowanie - mieszanie różnych gatunków win dla uzyskania ciekawszego smaku

maderyzacja - dojrzewanie na świeżym powietrzu w beczułkach (tradycja portugalska)

moszcz - świeży, wyciśnięty sok z owoców

nastaw - sok owocowy zmieszany z drożdżami, cukrem i pozostałymi składnikami

DOMOWE WINO: Co jest potrzebne żeby zrobić?

Bibuła filtracyjna lub papierowy filtr do kawy

Butelki o długich szyjkach (mogą być wyparzone butelki po winie sklepowym)

Cukier z buraków rozpuszczony w przegotowanej wodzie, tzw syrop cukrowy

Dojrzałe, nigdy robaczywe owoce

Emaliowane naczynia

Gąsior bądź butla (minimum 15 litrów), najlepiej osłonięta wiklinowym koszem chroniącym szkło przed stłuczeniem

Korek z rurką fermentacyjną

Lejek, najlepiej plastikowy

Nierdzewny nóż

Rurka gumowa do ściągania wina

Sokownik lub sokowirówka

Specjalne drożdże winne, nie piwne, kupione wraz z pożywką dla drożdży

Źródlana woda

Matka drożdżowa

Kilka dni przed produkcją wina robimy matkę drożdżową. Do butelki o pojemności 0,25 l wkładamy porcję drożdży winiarskich i zalewamy je uprzednio zagotowaną, ostudzoną wodą źródlaną (ok 0,25 l). Butelkę zatykamy watą. Po 24 godzinach dodajemy pół łyżeczki cukru, zatykamy butelkę i stawiamy ją w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Drożdże zaczynają się rozmnażać i po 4 dniach matka drożdżowa jest gotowa.

Jak przechowywać domowe wino, żeby się nie zepsuło?

Jeśli nie jesteś posiadaczem piwniczki, zorganizuj w swoim domu zaciemnione miejsce do przechowywania samodzielnie przyrządzonych trunków. Wina białe przechowuj w temperaturze ok. 11 stopni, natomiast czerwone 14-18 st. Wtedy alkohol nie straci swego wyjątkowego aromatu.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE