Jak zrobić wino domowe krok po kroku
Sądzisz, że wino z winogron trudno jest zrobić w domu? Nic bardziej mylnego! Wystarczy poznać podstawowe pojęcia, zaopatrzyć się odpowiednio i mieć trochę cierpliwości. Zobacz krok po kroku jak zrobić wino domowe.
Spis treści
- Słownik winiarza
- DOMOWE WINO: Co jest potrzebne żeby zrobić?
- Matka drożdżowa
- Jak przechowywać domowe wino, żeby się nie zepsuło?
W winie najważniejsze są owoce i drożdże. Postaraj się o składniki dobrej jakości, a po profesjonalny sprzęt udaj się do sklepu winiarskiego lub poszukaj okazji w internecie. Jeśli nie chcesz wyjść na winiarskiego żółtodzioba, zapoznaj się też ze słownikiem winiarza.
Słownik winiarza
brzeczka - miód rozpuszczony w wodzie
bukiet - ogół aromatów i smaków
kiper - osoba oceniająca jakoś wina
klarowanie - usuwanie zmętnienia płynu
kupażowanie - mieszanie różnych gatunków win dla uzyskania ciekawszego smaku
maderyzacja - dojrzewanie na świeżym powietrzu w beczułkach (tradycja portugalska)
moszcz - świeży, wyciśnięty sok z owoców
nastaw - sok owocowy zmieszany z drożdżami, cukrem i pozostałymi składnikami
DOMOWE WINO: Co jest potrzebne żeby zrobić?
Bibuła filtracyjna lub papierowy filtr do kawy
Butelki o długich szyjkach (mogą być wyparzone butelki po winie sklepowym)
Cukier z buraków rozpuszczony w przegotowanej wodzie, tzw syrop cukrowy
Dojrzałe, nigdy robaczywe owoce
Emaliowane naczynia
Gąsior bądź butla (minimum 15 litrów), najlepiej osłonięta wiklinowym koszem chroniącym szkło przed stłuczeniem
Korek z rurką fermentacyjną
Lejek, najlepiej plastikowy
Nierdzewny nóż
Rurka gumowa do ściągania wina
Sokownik lub sokowirówka
Specjalne drożdże winne, nie piwne, kupione wraz z pożywką dla drożdży
Źródlana woda
Matka drożdżowa
Kilka dni przed produkcją wina robimy matkę drożdżową. Do butelki o pojemności 0,25 l wkładamy porcję drożdży winiarskich i zalewamy je uprzednio zagotowaną, ostudzoną wodą źródlaną (ok 0,25 l). Butelkę zatykamy watą. Po 24 godzinach dodajemy pół łyżeczki cukru, zatykamy butelkę i stawiamy ją w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Drożdże zaczynają się rozmnażać i po 4 dniach matka drożdżowa jest gotowa.
Jak przechowywać domowe wino, żeby się nie zepsuło?
Jeśli nie jesteś posiadaczem piwniczki, zorganizuj w swoim domu zaciemnione miejsce do przechowywania samodzielnie przyrządzonych trunków. Wina białe przechowuj w temperaturze ok. 11 stopni, natomiast czerwone 14-18 st. Wtedy alkohol nie straci swego wyjątkowego aromatu.