Kawa smakowa: jak zrobić? Podajemy 3 przepisy na kawy smakowe
Jedni lubią wyłącznie kawę gorzką. Dla drugich kawa musi być mocna i słodka. Jeszcze inni lubią eksperymentować i przygotowywać kawy smakowe. Dla poszukujących ciekawych, wyjątkowych smaków kawy – 3 przepisy na pyszną aromatyczną kawę z różnymi dodatkami.
Spis treści
Kawa korzenna
Składniki:
2 łyżeczki drobno zmielonej kawy
łyżeczka cukru
szczypta cynamonu
szczypta utłuczonego kardamonu
goździk
szklanka zimnej wody
Przygotowanie:
Przygotuj kawę po turecku: kawę wymieszaj w tygielku z cukrem i przyprawami. Wlej kilka łyżek wody i dokładnie utrzyj. Dodaj resztę wody. Ustaw tygielek na małym ogniu i kilkakrotnie doprowadź napój do temperatury tuż przed zagotowaniem (ale napój powinien się unieść).
Zdejmij z ognia, po czym ponownie doprowadź do uniesienia płynu (ale nie zagotowania). I tak kilka razy. Do gotowej kawy dodaj kilka kropli zimnej wody, by fusy opadły na dno.
Rozlej kawę do 2 filiżanek. Do kawy po turecku (parzonej w tygielku) można dodać także imbir, wanilię, gałkę muszkatołową, pieprz.
Kawa miętowo-czekoladowa
Składniki:
2 łyżeczki zmielonej kawy
4 łyżeczki zmielonego kakao
1½ szklanki zimnej wody
łyżeczka cukru
50 ml likieru miętowego
½ szklanki bitej śmietany
Przygotowanie:
Kawę zaparz z kakao oraz z cukrem. Przelej napar przez filtr albo drobne sitko, by oddzielić fusy. Dodaj likier miętowy. Rozlej kawę do filiżanek. Udekoruj bitą śmietaną.
Kawa karaibska
Składniki:
2 łyżki zmielonej kawy
½ łyżeczki cynamonu
1½ szklanki zimnej wody
½ szklanki gorącego mleka
50 ml rumu
2 łyżeczki cukru
½ szklanki bitej śmietany
2 łyżeczki wiórków kokosowych lub czekoladowych
Przygotowanie:
Kawę wymieszaj z cynamonem i zaparz. Oddziel od fusów, przelewając przez filtr. Dolej gorące mleko.
Rum wymieszaj z cukrem i przelej do wysokich szklanek. Powoli (najlepiej po łyżeczce) wlej kawę. Udekoruj śmietaną i posyp wiórkami.