Kawa smakowa: jak zrobić? Podajemy 3 przepisy na kawy smakowe

2016-10-28 11:02

Jedni lubią wyłącznie kawę gorzką. Dla drugich kawa musi być mocna i słodka. Jeszcze inni lubią eksperymentować i przygotowywać kawy smakowe. Dla poszukujących ciekawych, wyjątkowych smaków kawy – 3 przepisy na pyszną aromatyczną kawę z różnymi dodatkami.

Kawa smakowa: jak zrobić? Podajemy 3 przepisy na kawy smakowe
Autor: thinkstockphotos.com Miłośnicy kawy mogą śmiało eksperymentować z dodatkami - możliwości jest wiele!

Spis treści

  1. Kawa korzenna
  2. Kawa miętowo-czekoladowa
  3. Kawa karaibska

Kawa korzenna

Składniki:

2 łyżeczki drobno zmielonej kawy

łyżeczka cukru

szczypta cynamonu

szczypta utłuczonego kardamonu

goździk

szklanka zimnej wody

Przygotowanie:

Przygotuj kawę po turecku: kawę wymieszaj w tygielku z cukrem i przyprawami. Wlej kilka łyżek wody i dokładnie utrzyj. Dodaj resztę wody. Ustaw tygielek na małym ogniu i kilkakrotnie doprowadź napój do temperatury tuż przed zagotowaniem (ale napój powinien się unieść).

Zdejmij z ognia, po czym ponownie doprowadź do uniesienia płynu (ale nie zagotowania). I tak kilka razy. Do gotowej kawy dodaj kilka kropli zimnej wody, by fusy opadły na dno.

Rozlej kawę do 2 filiżanek. Do kawy po turecku (parzonej w tygielku) można dodać także imbir, wanilię, gałkę muszkatołową, pieprz.  

Kawa miętowo-czekoladowa

Składniki:

2 łyżeczki zmielonej kawy

4 łyżeczki zmielonego kakao

1½ szklanki zimnej wody

łyżeczka cukru

50 ml likieru miętowego

½ szklanki bitej śmietany

Przygotowanie:

Kawę zaparz z kakao oraz z cukrem. Przelej napar przez filtr albo drobne sitko, by oddzielić fusy. Dodaj likier miętowy. Rozlej kawę do filiżanek. Udekoruj bitą śmietaną. 

Kawa karaibska

Składniki:

2 łyżki zmielonej kawy

½ łyżeczki cynamonu

1½ szklanki zimnej wody

½ szklanki gorącego mleka

50 ml rumu

2 łyżeczki cukru

½ szklanki bitej śmietany

2 łyżeczki wiórków kokosowych lub czekoladowych

Przygotowanie:

Kawę wymieszaj z cynamonem i zaparz. Oddziel od fusów, przelewając przez filtr. Dolej gorące mleko.

Rum wymieszaj z cukrem i przelej do wysokich szklanek. Powoli (najlepiej po łyżeczce) wlej kawę. Udekoruj śmietaną i posyp wiórkami.