Jak zmniejszyć kaloryczność świątecznego menu: 4 POMYSŁY
Na bożonarodzeniowe potrawy czekamy często cały rok. Potrawy te są przepyszne, ale zazwyczaj ciężkostrawne i bardzo kaloryczne. W tym świątecznym czasie potrafimy przytyć nawet kilku kilogramów. A może warto pomyśleć o zmniejszeniu kaloryczności niektórych świątecznych potraw? Oto kilka pomysłów.
Spis treści
- 1. Wigilia bez karpia
- 2. Wigilia bez tradycyjnej ryby po grecku
- 3. Odchudzenie słodkości
- 4. Bezmięsny bigos
- >>> Jak przygotować dietetyczną Wigillię?
1. Wigilia bez karpia
Choć dla niektórych wydaje się to nie do pomyślenia, może jednak warto wigilijnego karpia zastąpić inną rybą, ponieważ jest on wyjątkowo tłusty. Na wigilijnym stole karpia może godnie zastąpić np. szczupak, tuńczyk lub dorsz. Najlepiej, aby te ryby podawać w wersji gotowanej na parze lub pieczonej.
2. Wigilia bez tradycyjnej ryby po grecku
Tradycyjna ryba po grecku jest smażona na oleju i ma dodatek również smażonych w sporej ilości oleju warzyw. Aby zdecydowanie zmniejszyć kaloryczność tego dania, przygotujmy rybę z warzywami, ale gotowane na parze lub w wodzie.
3. Odchudzenie słodkości
Święta nie mogą się obyć bez różnego rodzaju ciast. Przygotujmy je jednak w nieco odchudzonej z kalorii formie. Sernik przyrządźmy z chudszego twarogu, a makowiec bez lukrowanego wierzchu. Zrezygnujmy z ciast, które mają w składzie pokłady różnego rodzaju kremów.
4. Bezmięsny bigos
Bigos bez mięsa może być równie dobry jak ten z mięsem, a jeśli zrezygnujemy z dorzucenia do świątecznego bigosu kiełbasy, boczku, itp., zdecydowanie zmniejszymy kaloryczność potrawy (różnego rodzaju mięsiwa trawimy nawet 8 godzin). Pamiętajmy też o dodaniu odrobiny kminku, który zapobiega wzdęciom.