Jak zaparzyć korzenną herbatę? Własnoręcznie przyrządzona mieszanka herbaciana - jak zrobić?
Własnoręczne przygotowanie aromatycznej, korzennej herbaty jest bardzo proste. Jej dodatkowy atut to cena - ta własnej roboty będzie o wiele tańsza od kupnej. Jak dobrać składniki, by herbata była niepowtarzalna i smaczna?
Czego potrzebujesz, by stworzyć własną mieszankę herbacianą?
Na początek zaopatrz się w spory imbryk do herbaty i podgrzewacz do niego (na tealighty). Potem kup jedną z popularnych herbat, np. "Chińską" czy "Madras", oraz opakowanie Earl Grey - oczywiście liściaste.
Teraz do dzieła: wyparz imbryk wrzątkiem, nasyp odpowiednią ilość listków zwykłej herbaty (co prawda przyjmuje się łyżeczkę na osobę plus jedną "na imbryk", ale w przypadku tej herbaty, lepiej przygotować napar słabszy) i dosyp łyżeczkę Earl Greya. Do czajnika wlej wrzątek i dodaj przyprawy, np. 2-3 ziarenka pieprzu, kawałek obranego imbiru, cząstkę cynamonu.
Kompozycja zależy od twojej wyobraźni i smaku. Można też dołożyć kawałek wanilii czy anyż. Naczynie przykryj i postaw na podgrzewaczu. Herbata powinna być gotowa po 5 minutach. Gdy odlejesz jedną-dwie filiżanki, uzupełnij wrzątkiem. Z czasem stale podgrzewana herbata staje się coraz mocniejsza, więc potem trzeba ją w filiżance rozcieńczać wrzątkiem.
Jest doskonała na zimowy podwieczorek - rozgrzewa i dodaje energii.