Jak wybrać dobre awokado?
Awokado to owoc, który można stosować do kanapek, sałatek, czy chociażby koktajlu z krewetek. Najlepiej smakuje wtedy, gdy jest dojrzałe i łatwe do rozgniecenia widelcem. Jak wykorzystać awokado w kuchni?
Spis treści
Jak wybrać dobre awokado?
Awokado najlepsze w smaku i konsystencji do używania w różnych potrawach jest to, które jest dojrzałe. Taki owoc ma wyczuwalny miąższ pod skórką, a w temperaturze pokojowej rozpływa sie jak masło i nietrudno jest go rozgnieść widelcem. Nie bez powodu więc awokado nazywane jest "owocem maślanym"
Co zrobić jeśli trafi nam się awokado niedojrzałe? Sposób jest bardzo prosty. Wystarczy zawinąć je w papier albo aluminiową folię i odłożyć na 2-3 dni w ciemne miejsce. Dobrze, jeśli włożymy w opakowanie jabłko. W ten prosty sposób awokado szybko dojrzeje.
Jak jeść awokado?
Awokado nadaje się rewelacyjnie jako wkładka na kanapki. Wystarczy posypać je solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Pokrojone w plastry świetnie sprawdza się w sałatkach, do których oprócz awokado, wrzucimy ugotowane jajko i sałatę, a całość polejemy sosem vinegret.
Jeśli uda nam się je elegancko rozkroić, skórkę od awokado możemy nafaszerować sałatką z awokado, pomidora, sera pleśniowego.
Najczęściej owoc ten używany jest jednak w guacamole, czyli popularnej zwłaszcza w Meksyku paście, która jest rozdrobnionym awokado z obranym i pozbawionym pestek pomidorem, drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem, sokiem z cytryny i papryczką chilli lub sosem tabasco. Guacamole można zjadać z grzankami, nachosami, rewelacyjnie sprawdza się też jako dodatek do burgerów.