Jak usunąć zapach spalenizny w kuchni?
Zapach spalenizny w kuchni jest bardzo dokuczliwy. Gdy zdarzyło Ci się coś przypalić, możesz szybko i skutecznie pozbyć się woni spalenizny. Ocet, cytryna, pomarańcza - to tylko niektóre produkty niezbędne do usunięcia nieprzyjemnego zapachu spalenizny z kuchni.
Spis treści
- Jak za pomocą octu pozbyć się zapachu spalenizny z kuchni?
- Cytryny i pomarańcze - skuteczny środek na usunięcie woni spalenizny
Jak za pomocą octu pozbyć się zapachu spalenizny z kuchni?
Jeśli jakaś potrawa przypali się, to natychmiast należy wystawić taki garnek na balkon i dokładnie wywietrzyć mieszkanie. Warto zrobić przeciąg. Jeśli to nie będzie wystarczające, to trzeba podjąć walkę z nieprzyjemną wonią spalenizny. Do tego doskonale nadaje się ocet. Wystarczy zagotować ok. 250 ml octu. Woń gotującego się octu zneutralizuje zapach spalenizny. Ale gotowanie nie powinno trwać dłużej niż ok. 5-10 minut. Jeśli przesadzimy, to woń octu zagości we wnętrzu na dłużej. A to nie jest najlepsze.
Cytryny i pomarańcze - skuteczny środek na usunięcie woni spalenizny
W walce z wonią spalenizny pomocne będą też cytryny i pomarańcze. Skóry z cytrusów trzeba gotować przynajmniej pół godziny (można do nich dorzucić goździki). Oczywiście w odsłoniętym naczyniu. Taki zabieg pomoże zneutralizować nieprzyjemny zapach spalenizny z kuchni.
Woń spalenizny może zneutralizować też sól kuchenna. Należy wysypać ją na blatach mebli i stołu i zostawić przynajmniej na godzinę.
Oczywiście wszystkie sposoby nie będą skuteczne, jeśli nie wypierzemy firan i innych materiałowych rzeczy, które wchłonęły zapach spalenizny.