Jak usunąć zapach spalenizny w kuchni?

2016-09-29 10:55

Zapach spalenizny w kuchni jest bardzo dokuczliwy. Gdy zdarzyło Ci się coś przypalić, możesz szybko i skutecznie pozbyć się woni spalenizny. Ocet, cytryna, pomarańcza - to tylko niektóre produkty niezbędne do usunięcia nieprzyjemnego zapachu spalenizny z kuchni.

Jak usunąć zapach spalenizny w kuchni?
Autor: pixabay.com Przypalone jedzenie trzeba wyrzucić - gorzej z zapachem spalenizny, który potrafi się unosić w mieszkaniu przez wiele godzin

Spis treści

  1. Jak za pomocą octu pozbyć się zapachu spalenizny z kuchni?
  2. Cytryny i pomarańcze - skuteczny środek na usunięcie woni spalenizny

Jak za pomocą octu pozbyć się zapachu spalenizny z kuchni?

Jeśli jakaś potrawa przypali się, to natychmiast należy wystawić taki garnek na balkon i dokładnie wywietrzyć mieszkanie. Warto zrobić przeciąg. Jeśli to nie będzie wystarczające, to trzeba podjąć walkę z nieprzyjemną wonią spalenizny. Do tego doskonale nadaje się ocet. Wystarczy zagotować ok. 250 ml octu. Woń gotującego się octu zneutralizuje zapach spalenizny. Ale gotowanie nie powinno trwać dłużej niż ok. 5-10 minut. Jeśli przesadzimy, to woń octu zagości we wnętrzu na dłużej. A to nie jest najlepsze.

Cytryny i pomarańcze - skuteczny środek na usunięcie woni spalenizny

W walce z wonią spalenizny pomocne będą też cytryny i pomarańcze. Skóry z cytrusów trzeba gotować przynajmniej pół godziny (można do nich dorzucić goździki). Oczywiście w odsłoniętym naczyniu. Taki zabieg pomoże zneutralizować nieprzyjemny zapach spalenizny z kuchni.

Woń spalenizny może zneutralizować też sól kuchenna. Należy wysypać ją na blatach mebli i stołu i zostawić przynajmniej na godzinę.

Oczywiście wszystkie sposoby nie będą skuteczne, jeśli nie wypierzemy firan i innych materiałowych rzeczy, które wchłonęły zapach spalenizny.