Jak uprawiać trawę cytrynową?

2016-08-02 9:09

Trawa cytrynowa należy do najpopularniejszych przypraw kuchni azjatyckiej. Większość potraw, do których jest wykorzystywana, możemy wykonać samodzielnie w domu. W domu możemy też uprawiać trawę cytrynową. Nie jest wymagającą rośliną, wyrośnie nawet w płytkiej doniczce na parapecie lub balkonie.

jak-uprawiac-trawe-cytrynowa.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Trawa cytrynowa to roślina łatwa w uprawie

Palczatka cytrynowa (Cymbopogon citratus), znana pod nazwą trawa cytrynowa, to roślina uprawiana w różnych częściach świata. Wykorzystuje się ją przede wszystkim w kuchni azjatyckiej jako dodatek do zup czy ryb. Ta dotychczas stosunkowo mało znana w Polsce przyprawa zyskuje coraz więcej zwolenników dzięki popularyzacji wietnamskich i tajskich barów oraz restauracji. Swój charakterystyczny, cytrynowy aromat trawa zawdzięcza zawartym w niej olejkach cytral i mircen. Najwięcej smaku kryje się w zgrubiałych kłączach i to właśnie one najczęściej wykorzystywane są w kuchni.

Jak uprawiać trawę cytrynową?

Uprawa trawy cytrynowej jest niezwykle łatwa. To roślina o niewielkich wymaganiach, która urośnie na niemal każdym balkonie i parapecie. Jej nasiona dostępne są w każdym profesjonalnym sklepie ogrodniczym. Wysiew w domu, pod osłonami można rozpocząć już w lutym. Z wysiewem na zewnątrz lepiej zaczekać do końca marca. Nasiona trawy cytrynowej są lekkie i drobne. Nie należy zasypywać ich ziemią, lecz delikatnie docisnąć do podłoża. Kiełkowanie może nastąpić nawet do 3 tygodni od siewu.

Trawa cytrynowa rośnie w kępach, jest rośliną wieloletnią. Nie znosi mrozów, dlatego zimą powinna być umieszczana w chłodnym pomieszczeniu (nie mniej niż 5 stopni Celsjusza).