Jak sobie radzić z kulinarnymi wpadkami? Ratujemy potrawy zbyt ostre, za słone, zwarzone

2016-09-22 11:39

Eksperymentowanie w kuchni to połowa przyjemności gotowania. Niestety, czasami zdarzają się wpadki nawet przy najprostszych potrawach. Jak można zaradzić szybko katastrofie? Co zrobić by danie nie bylo za słone, za ostre itd?  

Jak sobie radzić z kulinarnymi wpadkami? Ratujemy potrawy zbyt ostre, za słone, zwarzone
Autor: pixabay.com Do przesolonej zupy lub zbyt słonego gulaszu dodaj surowy ziemniak i gotuj przez 10 minut. Wyrzuć ziemniak (teraz nasiąknięty już solą).

Oto sposoby na to, by nie tylko uratować kilka popularnych dań, ale i swój image doskonałego kucharza/kucharki:

Jeśli ciasto na biszkopt się zważy, szybko dodaj łyżkę mąki i dobrze ubij masę.

Gdy domowy majonez ci się rozwarstwia, wbij do miseczki żółtko jajka i dobrze je utrzyj. Stopniowo dodawaj majonez do żółtka i ubijaj, dopóki masa nie zgęstnieje.

Jeśli w białym sosie pojawią się grudki, miksuj w blenderze, dopóki nie znikną. Możesz również przetrzeć sos przez sito lub użyć ręcznego blendera.

Jeśli przesadziłeś z przyprawą chilli, curry czy ostrą papryką wciśnij do garnka sok z połowy cytryny oraz wrzuć wyciśniętą połówkę owocu i zagotuj przez kilka minut. Przed podaniem usuń cytrynę.

Do przesolonej zupy lub zbyt słonego gulaszu dodaj surowy ziemniak i gotuj przez 10 minut. Wyrzuć ziemniak (teraz nasiąknięty już solą). Innym sposobem jest dodanie do potrawy puszki pomidorów lub wmieszanie do niej przed podaniem jogurtu albo śmietany.

Aby usnąć nadmiar tłuszczu z gulaszu lub curry, połóż na powierzchni potrawy złożony papierowy ręcznik kuchenny, który wchłonie tłuszcz. W razie konieczności powtórz tę czynność.

Na potrawy, które przywrą do spodu garnka, również jest sposób. Trzeba je szybko przełożyć do innego naczynia i dalej gotować. Przypalone jedzenie pozostanie w garnku, który trzeba natychmiast namoczyć.