Jak rozpoznać czosnek z Chin?
Czosnek to doskonały środek na szalejące w powietrzu sezonowe wirusy, ale i bakterie, pleśnie i grzyby trawiące ludzki organizm. Jednak w sprzedaży dostępny jest nasz krajowy czosnek i ten przywożony aż z Chin. Jak je odróżnić?
Spis treści
Właściwości czosnku
Czosnek to naturalny antybiotyk. Chroni przed działaniem wirusów grypopochodnych. Ma właściwości bakteriobójcze i podnoszące odporność organizmu. Dlatego warto jeść ząbek czosnku raz dziennie, by chronić się przed sezonowymi zakażeniami. Polecany jest on też do zwalczania owsicy u dzieci. Ale jak rozpoznać ten najlepszy, czyli polski czosnek?
ZOBACZ TEŻ >>> Przepis na zupę czosnkową
Czosnek polski a czosnek z Chin
Czosnek polski ma mniejszą główkę i kolor różowawo-szary. Ma też ostry smak i mocny zapach. Na rynku dostępny jest też czosnek z Chin. Ten ma duże, białe główki. Jest mdły, często szybko żółknie. Nie ma charakterystycznego dla czosnku ostrego smaku i mocnego zapachu.
Może być tańszy niż nasz krajowy czosnek. Niestety, nie ma on tak wielu dobrych właściwości. I co gorsza, może zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje. Zatem uważnie wybierajmy czosnek do walki z sezonowymi wirusami.
ZOBACZ TEŻ >>> Jakie walory zdrowotne ma czosnek?