Jak otworzyć mocno zakręcony słoik? Praktyczne sposoby na oporny słoik

2016-10-03 17:34

Zapewne wiele razy zdarzyło Wam się, że nie mogliście otworzyć słoika. Czy nie ogarniała Was wtedy bezsilność i złość? Jeśli tak, przeczytajcie nasze rady, co zrobić, gdy nie można odkręcić nakrętki słoika.

Jak otworzyć mocno zakręcony słoik? Praktyczne sposoby na oporny słoik
Autor: thinkstockphotos.com Zakrętka na słoiku chroni jego zawartość przed zepsuciem, powinna więc być mocno zakręcona. Jednak gdy chcemy słoik otworzyć - wtedy mamy z nią problemy. Pocieszające jest to, że gwarantują nam one zdrową zawartość

Oczywiście w nerwach można mocno zakręcony słoik wyrzucić do kosza lub stłuc młotkiem jak świnkę-skarbonkę i zbierać, co zostanie (proszę uważać na szkła!). Możemy także odłożyć oporny słoik na półkę z przetworami i wziąć inny, a nuż pójdzie nam z nim łatwiej? Jeśli jednak pohamujemy złość i mimo wszystko zależy nam na jego zawartości, możemy:

po chwili ponownie próbować odkręcić słoik, tym razem przez ściereczkę, która zapobiegnie ślizganiu się dłoni po nakrętce;

poprosić kogoś silniejszego od nas (o ile jest w pobliżu), żeby spróbował go odkręcić;

polać nakrętkę gorącą wodą (ostrożnie, żeby się nie poparzyć!) lub odwrócić słoik do góry dnem i zanurzyć na parę minut we wrzątku (chodzi o to, by w słoiku zmniejszyć podciśnienie powstałe po pasteryzacji);

odwrócić słoik nakrętką do dołu i pod kątem 30 stopni stuknąć (z wyczuciem!) kantem wieczka o drewnianą podłogę lub deskę do krojenia;

podważyć wieczko końcówką tępego noża (najlepszy będzie zwykły nóż od zastawy stołowej) - gdy usłyszymy charakterystyczne "pyk!", słoik powinniśmy łatwo odkręcić;

istnieją specjalne przyrządy, dostępne w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego, które pomagają otwierać nakrętki na słoikach albo rozszczelnić zamykane na specjalne gumki słoje wecka (mniej popularne, aczkolwiek wracające powoli do łask).

Możliwości otwarcia słoika, jak widać, jest kilka. Wiele zależy od tego, jak bardzo jesteśmy zdeterminowani, by dobrać się do jego zawartości.