Jak odświeżać pieczywo i inne wyroby ciastkarskie?

2022-04-19 10:00

Jest stare porzekadło, że chleba nie powinno się wyrzucać, żebyśmy nigdy nie byli głodni. Ale co zrobić, gdy pieczywa kupiło się za dużo i z czasem straciło ono na swoich walorach? Co począć, żeby kilkudniowy pączek czy rogalik nadawał się zjedzenia ze smakiem?

pieczywo.jpg
Autor: Shutterstock Odświeżony chleb należy zjeść tego samego dnia.

Spis treści

  1. Są trzy sprawdzone sposoby na odświeżanie chleba i bułek:
  2. Odświeżanie wyrobów piekarskie
  3. Sposób odświeżania wyrobów piekarniczych

Wiele lekko czerstwych produktów piekarniczych da się odświeżyć. Co prawda mamy teraz mikrofalówki, które czynią w wielu przypadkach cuda, ale w przypadku pieczywa i wyrobów pokrewnych nie zawsze się sprawdzają, bo mikrofale jeszcze bardziej wysuszają, wytrącając z pieczywa resztki wilgoci. 

Są trzy sprawdzone sposoby na odświeżanie chleba i bułek:

  • Jeżeli mamy w całości chleb lub bułkę, polewamy je strumieniem wody kranowej i wstawiamy do gorącego piekarnika (około 180 st.) na 10-15 minut.
  • Inna metoda to pokrojone kromki chleba lub bułki układamy płasko na sitku, stawiamy na garnku z wrzącą wodą i przykrywamy pokrywką. Po 2-3 minutach wyjmujemy, studzimy i możemy jeść.
  • Pokrojone kromki chleba lub bułki zanurzamy w roztrzepanym jajku z 3 łyżkami mleka i krótko obsmażamy po obu stronach na rozgrzanym tłuszczu, na końcu przykrywając pokrywką.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante

Odświeżanie wyrobów piekarskie

Rogaliki, bułeczki, paszteciki, kulebiaki, pączki nawet po kilku dniach będą się nadawać do odświeżenia. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach:

  • Wyroby przewidziane do odświeżania przechowujemy w foliowych, szczelnie zamkniętych opakowaniach, żeby zbytnio nie straciły wilgoci.
  • Ciasta można odświeżać tylko jeden raz i tego samego dnia trzeba je zjeść (dłużej przechowywane natychmiast czerstwieją ponownie i kruszą się przy krojeniu.

Sposób odświeżania wyrobów piekarniczych

Blachę smarujemy cienko masłem (można spróbować papier do pieczenia zamiast masła), układamy produkt/produkty i wstawiamy gorącego do piekarnika na 10-15 minut. Nie powinniśmy odświeżać jednocześnie kilku różnych produktów, bo w piekarniku mogą się wymieszać aromatami, Dotyczy to szczególnie wyrobów wytrawnych (paszteciki, kulebiak, babeczki z grzybami).

Po wyjęciu z piekarnika odświeżone produkty trzeba wystudzić, ponownie posypać np. cukrem pudrem. Takie odświeżanie również udaje się tylko raz. Ponownie zdatne do jedzenia wyroby należy zjeść tego samego dnia.