Tradycyjny kulebiak do barszczu białego lub żuru - Wielkanoc prawosławna
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Tradycyjny kulebiak, pieczony na Wielkanoc prawosławną, wykonany jest z ciasta drożdżowego i nadziewany farszem z kapusty i grzybów. Na Wielkanoc podajemy go do barszczu białego lub żurku. W niektórych domach podawany jest nie tylko w Święta Wielkanocne, ale również na Wigilię - ale wówczas serwuje się go z barszczem czerwonym. Kulebiak może mieć formę ciasta, pieroga albo strucli. Wersja nie świąteczna może być nadziewana różnymi farszami: łososiem ze szpinakiem, mięsem lub pieczarkami.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko + 2 żółtka (+ 1 jajko do posmarowania ciasta)
- 7-8 łyżek masła
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- Farsz:
- 1 kg białej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 2 cebule
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3-4 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- (może też być wersja z kiszonej kapusty z dodatkami śliwek suszonych)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Dodać połowę mąki i szczyptę soli. Wyrobić i odstawić pod ściereczką na 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
- Po godzinie wymieszać, dodać jajko z żółtkami, resztę mąki oraz rozpuszczone wcześniej masło. Ciasto wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- W tym czasie kapustę posiekać drobno. Włożyć do garnka dodać wcześniej namoczone i ugotowane grzyby, niezbyt drobno pokrojone (grzyby należy obgotować w wodzie w której były namoczone).
- Dodać posiekaną cebulę, dolać połowę wywaru z grzybów i masło. Doprawić i dusić pół godziny. Po wystudzeniu dodać pokrojone drobno jajka, gałkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
- Z wyrośniętego i wyrobionego ciasta rozwałkować prostokąt grubości ok. 1 cm. Farsz w formie wałka ułożyć na środku rozwałkowanego ciasta.
- Ciasto złożyć na pół (dłuższy bok) i zalepić. (Można również na rozwałkowany placek wyłożyć farsz na całej szerokości pozostawiając 1,5 cm wolnego ciasta na brzegach a następnie zwinąć jak struclę).
- Tak uformowany kulebiak ułożyć w formie, posmarować roztrzepanym jajkiem i nakłuć w kilku miejscach. Odstawić na 15-20 minut, a następnie piec przez godzinę w temperaturze 200ºC.
- Kulebiak podajemy do wielkanocnego żuru, barszczu białego albo zjadamy sam. Smacznego.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego