Tradycyjny kulebiak do barszczu białego lub żuru - Wielkanoc prawosławna

2021-03-29
Tradycyjny kulebiak do barszczu białego lub żuru [Wielkanoc prawosławna]
Autor: Shutterstock Tradycyjny kulebiak podaje się do barszczu białego lub żuru
łatwy
45 min
4

Tradycyjny kulebiak, pieczony na Wielkanoc prawosławną, wykonany jest z ciasta drożdżowego i nadziewany farszem z kapusty i grzybów. Na Wielkanoc podajemy go do barszczu białego lub żurku. W niektórych domach podawany jest nie tylko w Święta Wielkanocne, ale również na Wigilię - ale wówczas serwuje się go z barszczem czerwonym. Kulebiak może mieć formę ciasta, pieroga albo strucli. Wersja nie świąteczna może być nadziewana różnymi farszami: łososiem ze szpinakiem, mięsem lub pieczarkami.

 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Dodać połowę mąki i szczyptę soli. Wyrobić i odstawić pod ściereczką na 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
  • Po godzinie wymieszać, dodać jajko z żółtkami, resztę mąki oraz rozpuszczone wcześniej masło. Ciasto wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • W tym czasie kapustę posiekać drobno. Włożyć do garnka dodać wcześniej namoczone i ugotowane grzyby, niezbyt drobno pokrojone (grzyby należy obgotować w wodzie w której były namoczone).
  • Dodać posiekaną cebulę, dolać połowę wywaru z grzybów i masło. Doprawić i dusić pół godziny. Po wystudzeniu dodać pokrojone drobno jajka, gałkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
  • Z wyrośniętego i wyrobionego ciasta rozwałkować prostokąt grubości ok. 1 cm. Farsz w formie wałka ułożyć na środku rozwałkowanego ciasta.
  • Ciasto złożyć na pół (dłuższy bok) i zalepić. (Można również na rozwałkowany placek wyłożyć farsz na całej szerokości pozostawiając 1,5 cm wolnego ciasta na brzegach a następnie zwinąć jak struclę).
  • Tak uformowany kulebiak ułożyć w formie, posmarować roztrzepanym jajkiem i nakłuć w kilku miejscach. Odstawić na 15-20 minut, a następnie piec przez godzinę w temperaturze 200ºC.
  • Kulebiak podajemy do wielkanocnego żuru, barszczu białego albo zjadamy sam. Smacznego.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego