Jak GRILLOWAĆ SERY? Jakie dodatki, jakie akcesoria?

2019-04-29 11:18

Uwielbiasz ser z rusztu? Oto praktyczne rady, jak go przyrządzać, aby nie palił się i nie brudził rusztu.

jak_grillowac_sery.jpg
Autor: Shutterstock Grillowany sery to jedna z najpyszniejszych przekąsek

Sama feta może być zbyt słona. Jeśli chcesz ją grillować dodaj do niej zioła lub plastry pomidorów i cebulki. Ser wraz z dodatkami dokładnie zawiń w folię aluminiową i ułóż na rozgrzanym ruszcie. Po około 5-7 minutach pieczenia z każdej strony można zacząć ucztę.

Oscypek jako jeden z niewielu serów można piec bezpośrednio na ruszcie, gdyż jego powierzchnia jest bardzo zwarta, dzięki parzeniu i wędzeniu. Najlepiej jest grillować małe oscypki, duże trzeba pokroić w grube plastry, ale wówczas dobrze jest użyć tacki albo folii aluminiowej.

Drugim idealnym bohaterem serowego grillowanie jest haloumi. Cała tajemnica tkwi w jego uprzednim sparzeniu, dzięki czemu to co miało się rozpuścić, już się rozpuściło i zestaliło. 

Trzecim najlepszym wyborem są sery typu camembert pokryte pleśniowa skórką. Takie sery można grillować bezpośrednio nad ogniem. 

Nie kładźmy bezpośrednio na grill cheddara, goudy czy ementalera, bo zrobią nam się węgielki oblepione sosem serowym.

Ser najlepiej jest pokroić w średnio grube plasterki, owinąć folią aluminiową lub grillować na specjalnych aluminiowych tackach, następnie poczekać aż się zarumieni i zrobi się na nim twardawa i chrupiąca skorupka.

Najlepsze dodatki do grillowanych serów to żurawina i cebula. Przed wielkim grillowaniem zakup więc dżem żurawinowy lub dżem cebulowy. Ten drugi to tradycyjny toskański przysmak, który rewelacyjnie komponuje się z naszym oscypkiem i innymi gatunkami sera z grilla.