Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy?

2022-01-18 14:31 MK
Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy?
Autor: thinkstockphotos.com Drylownica ułatwia przygotowanie przetworów z czereśni i wiśni, ale i bez niej można sobie znakomicie poradzić.

Sezon na czereśnie trwa bardzo krótko, na wiśnie nieco dłużej. W wielu domach przygotowuje się przetwory z tych pysznych pestkowców. Receptury wymagają drylowania czereśni, podobnie jak wiśni. Najlepsza do tego jest drylownica, ale równie dobrze można poradzić sobie domowymi sposobami. Sprawdź, jak sprytnie drylować czereśnie i wiśnie.

W sklepach są dostępne specjalne urządzenia do drylowania czereśni i wiśni, czyli drylownice. Jeśli masz ochotę, możesz sobie taką maszynką ułatwić pracę! Czasem jednak drylownica przydałaby się od razu, w momencie, kiedy nie ma czasu na wyprawę do sklepu. Jak zatem poradzić sobie z czereśniami bądź wiśniami, korzystając z domowych sposobów? Jak wydrylować owoce bez drylownicy?

Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?

Jak drylować czereśnie i wiśnie?

Narzędzia do drylowania bywają nieco zaskakujące, ale istotne jest to, że działają. Używając do tego celu przyborów, które są na co dzień używane do innych celów niż kuchenne, pamiętaj, aby wcześniej je dokładnie umyć, a nawet przelać wrzątkiem - dotyczy to zwłaszcza takich pomocy kuchennych jak wsuwka do włosów, agrafka czy spinacz.

  • Wsuwka - rozsuń ją nieco i włóż do środka czereśni/wiśni (okrągłą częścią). Kilka razy pokręć, a pestkę sprawnie da się usunąć. Można użyć także agrafki.
  • Spinacz - wygnij go w kształt przerwanej cyfry '8', jedną część umieść w środku czereśni i wyciągnij pestkę.
  • Łyżeczka deserowa - ponieważ jest nieduża, świetnie posłuży do wyciągania pestek.
  • Słomka, końcówka do dekoracji ciasta, pałeczka do ryżu - za ich pomocą można szybko "wypchać" pestkę. Najwygodniej jest położyć owoc na butelce po napoju z małą szyjką. słomką wypychamy pestkę do butelki a czereśnie wrzucamy do miseczki. Łatwo i bez bałaganu.
  • Nóż kuchenny - wiśnie lub czereśnie można mocno przycisnąć do deski poziomo ułożonym nożem. Pękną w taki sposób, że bardzo łatwo wyjąć pestki.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?

Dlaczego warto jeść wiśnie?

Babeczki wiśniowe serca 

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Torciki wiśniowo-czekoladowe podawane z musem 

Kompot z czereśni

Dżem z czereśni

Nalewka z czereśni

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE