Jak chronić się przed przeziębieniem? Domowe sposoby na zwiększenie odporności
Jak uchronić się przed chorobą najprostszymi, domowymi sposobami?
Spis treści
Cytryna, miód, sok malinowy, imbir
Im szybciej zareagujemy na objawy choroby, tym lepiej. Wirusy najszybciej namnażają się, gdy jesteśmy osłabieni, a temperatura naszego ciała jest niższa od normalnej o 2-3 stopnie. W takiej sytuacji najlepiej rozgrzać się herbatą. W pierwszych dniach przeziębienia zażywajmy dużo witamin. W zwalczaniu infekcji pomoże nam herbata z dużą ilością witaminy C (z pomarańczą, cytryną). Do napoju warto dodać również imbir, który jest bogaty w substancje przeciwzapalne i silnie rozgrzewa organizm, sok malinowy i miód, które dodatkowo poprawią smak. Warto też wziąć gorącą kąpiel albo przynajmniej porządnie rozgrzać stopy.
Cebula i czosnek
Źródłem wielu ważnych witamin i substancji wzmacniających nasza odporność są również cebula i czosnek. Warto więc przygotować sobie domowy syrop na bazie tych warzyw. Podczas gorączki pamiętajmy, aby regularnie nawadniać organizm. Pijmy więc dużo wody. Starym, sprawdzonym sposobem na zbicie temperatury - choć najmniej przyjemnym ze wszystkich - jest pocenie się. Niektórzy stosują również okłady nasączonym zimną wodą ręcznikiem - na twarz i czoło.