Cytryna, miód, sok malinowy, imbir
Im szybciej zareagujemy na objawy choroby, tym lepiej. Wirusy najszybciej namnażają się, gdy jesteśmy osłabieni, a temperatura naszego ciała jest niższa od normalnej o 2-3 stopnie. W takiej sytuacji najlepiej rozgrzać się herbatą. W pierwszych dniach przeziębienia zażywajmy dużo witamin. W zwalczaniu infekcji pomoże nam herbata z dużą ilością witaminy C (z pomarańczą, cytryną). Do napoju warto dodać również imbir, który jest bogaty w substancje przeciwzapalne i silnie rozgrzewa organizm, sok malinowy i miód, które dodatkowo poprawią smak. Warto też wziąć gorącą kąpiel albo przynajmniej porządnie rozgrzać stopy.
Cebula i czosnek
Źródłem wielu ważnych witamin i substancji wzmacniających nasza odporność są również cebula i czosnek. Warto więc przygotować sobie domowy syrop na bazie tych warzyw. Podczas gorączki pamiętajmy, aby regularnie nawadniać organizm. Pijmy więc dużo wody. Starym, sprawdzonym sposobem na zbicie temperatury - choć najmniej przyjemnym ze wszystkich - jest pocenie się. Niektórzy stosują również okłady nasączonym zimną wodą ręcznikiem - na twarz i czoło.